Susan Atkins, Patricia Krenwinkel ja Leslie Van Houten 1971. aastal tehtud fotolFoto: AP / Scanpix
Maailm
27. november 2017, 15:25

Mis on saanud Mansoni Perekonna liikmetest tänaseks päevaks?

1968. aastal asutas Charles Manson, kellest sai hiljem üks kurikuulsamaid vange, sekti ning hakkas seda nimetama Perekonnaks. Omaaegsetel kohtuistungitel võtsid niinimetatud perekonna enamus liikmetest häbi ja süüd tundmata kõik mõrvad omaks. Enamik kohtualustest olid noored naised, kes olid põgenenud oma kesk- või kõrgklassi kodudest. Tänaseks on siit ilmast lahkunud Perekonna viis liiget – Manson, kes suri tänavu 19. novembril, ning neli surma mõistetud jüngrit. New York Times uuris aga, mis on  saanud Perekonna teistest liikmetest.

Susan Atkins

Susan Atkins kuulus keskklassi ning oli tasane tüdruk, kelle vanemad olid alkohoolikud. Naise sõnul kasutas teda lapsepõlves seksuaalselt ära üks meessoost sugulane. Susan lahkus kodust, olles 18 aastat vana. Õige pea kohtus ta Mansoniga, kes andis talle uue nime - Sadie Mae Glutz. 1969. aastal sünnitas ta poja, kes temast hiljem lahutati ning teise perre adopteeriti. Samal aastal ta vahistati ning mõisteti süüdi Mansoni sõbra, Gary Hinmani tapmises. Tol hetkel ei olnud politsei veel teadlik, kes oli Tate mõrva taga. Hiljem selgus, et just Atkins oli see, kes naist pussitas ning oma ohvri verdki jõi. Atkins, kel puudus igasugune vabanemisvõimalus, suri 2009. aastal naisetvanglas, olles 61aastane. Surma põhjuseks oli ajuvähk.

Susan Atkins 70-ndail Foto: Reuters / Scanpix
Susan Atkins 2009. aastal Foto: Reuters / Scanpix

 

Patricia Krenwinkel

19aastane Los Angelest pärit sekretär liitus sektiga pärast kohtumist Mansoniga ühel peol. Krenwinkel tunnistas, et kolm päeva pärast tutvust oli ta romantilise suhte nimel valmis loobuma kõigest. Ka tema oli osaline Tate majas aset leidnud tapmistes. „Me rüselesime murul,“ meenutas naine kohtus. „Mäletan, et ma muudkui pussitasin ja pussitasin teda,“ ütles Krenwinkel Abigeil Anne Folgeri tapmist meenutades. Tänaseks on Krenwinkel 69aastane ning kannab karistust Californias asuvas Corona naistevanglas. Kuna ta on vanglas viibinud juba 47 aastat, on ta omamoodi rekordiomanik - mitte ükski naine Californias pole nõnda kaua vangis viibinud. Tema vabadusse pääsemise palveid on tagasi lükatud 13 korral. 

Patricia Krenwinkel aastal 1970 Foto: AP / Scanpix
Patricia Krenwinkel aastal 2011 Foto: AP / Scanpix

 

Leslie Van Houten

Van Houten tunnistas, et pussitas Tate majas viibinud naist 14-16 korda. Kohtus tunnistas ta, et pärast lahkumist võttis ta külmikust kaasa kakaod ning juustu. Hiljem sai temast Corona naistevanglas eeskujulik vang. Ta oli  rahumeelne ning kahetses juhtunut. Van Houten on öelnud, et pani võikad teod toime ajal, mil ta kannatas LSD tarvitamisest tingitud vaimuhaiguse all. „Uskusin, et ta on Jeesus Kristus,“ on Van Houten öelnud. Septembris, pärast 20 tagasi lükatud armuandmispalvet, pääses ta viimaks vabadusse. Leslie Van Houten on 68aastane.  

Leslie Van Houten Foto: AP / Scanpix

 

Linda Kasabian

Kasabian oli mõrvade ajal 20aastane. Temast sai kohtuasjas põhitunnistaja ning talle määrati puutumatus. Naise sõnul pidi ta mõlemal ööl valvet pidama ning ta ei osalenud mitte üheski veretöös. Perekonnaga ühines ta 1969. aastal. Sektiga liitumise põhjuseks oli abikaasa poolt tekitatud hüljatusetunne. Kasabian tunnistas juba kohtuprotsessi ajal, et Manson on saatanlik ning ta ei teavitanud politseid, kuna kartis oma tütre elu pärast. Pärast kohtuprotsessi naasis ta oma kodupaika New Hampshire'isse. Praegu on ta 68aastane. 

Linda Kasabian Foto: AP / Scanpix

 

Charles Watson

Watson, tuntud ka kui Tex, oli Dallase keskkooli atleet. Mõrvade juures assisteerinud ta Mansoni ennast. Pärast tapmisi lendas noormees Texasse tagasi, kus ta hiljem arreteeriti. Oma tegusid põhjendas ta hallutsinogeensete ravimite liigtarvitamisega. Praegu on ta 71aastane ning viibib Ione vanglas. Ta on isaks nelja lapsele, kes kõik on eostatud kinnipidamisasutuses. 2016. aastal esitas ta armuandmispalve, mis oli järjekorras juba seitsmeteistkümnes. Ka seegi palve jäeti rahuldamata.

Charles "Tex" Watson 2011. aastal, kuulmas järjekordse armuandmispalve otsust Foto: AP / Scanpix

Mõrvad

1969. aasta kahel augustiööl tappis Mansoni jõuk pussitamise, peksmise ja poomise teel ühtekokku seitse inimest. Perekonna kuulsaim ohver oli lapseootel näitlejanna Sharon Tate, Poola filmimehe Roman Polanski abikaasa. Tate tapeti oma kodus koos nelja seal viibinud külalisega.

2016. aastal levis meedias uudis, et 1969. aasta 16. novembri pärastlõunal leidis linnuvaatleja Los Angeleses Mulholland Drive’is tihedasse põõsastikku topitud noore naise surnukeha. 46 aastat hiljem jõuti järeldusele, et 150 pussihoobiga mõrvatud neiu oli Eesti juurtega Reet Jurvetson. Uurijad ei pidanud võimatuks, et noore naise surma eest on vastutav toosama Perekond. Pärast uudise ilmisik tulekut ütles Mansoni jõugule ulualust pakkunud Spahn Ranchi valdaja politseile, et tema meelest meenutab tapetu hipineiu Sherryt, kes oli koos jõuguga mõnda aega rantšos. Varem oli Charles Manson kohtus praalinud, et tema jõuk tappis peale Tate’i veel mitu inimest, kuid neid ei leita kunagi üles. 

Reet Jurvetson Foto: Vida Press