Foto: Aldo Luud
Teater
25. november 2017, 13:50

GALERII | Vanemuise teatris esietendub täna muusikal „Hüljatud” (2)

„Lõbutsege laval nii palju kui saate!” ergutab muusikali „Hüljatud” lavastaja Samuel Harjanne oma truppi paar päeva enne esietendust. Soovitus toimib. Trupp särab laval tõepoolest viisil nagu homset ei olekski.

„Samuel on äge, tal on kõik sellised lavastajaomadused, mis võiksid ideaalis olla kõigil lavastajatel,” hindab artist Lauri Liiv. „Ta on väga töökas, väga nõudlik ja konkreetne, ta nõuab näitlejatelt palju, kuid samas annab ka väga konkreetseid ülesandeid.

Samal ajal ta aitab ja usaldab näitlejaid igal võimalusel – kui sa pakud talle oma varianti ja kui see tema kontseptsiooniga haakub, siis selle ta ka alla neelab. Samas säilitab ta alati inimlikkuse. Mõnedel lavastajatel kipub närv peaproovides üles ütlema, sest need on stressirohked nädalad, kuid Samuel suudab kriitilises olukorras säilitada huumorimeelt ja olla igati toetav kogu meeskonnale. Müts maha!”

Muusikal „Hüljatud“ jutustab 19. sajandi Prantsusmaa taustal kaasahaarava loo purunenud unistustest, vastamata armastusest, kirest, ohvrite toomisest ja lunastusest. Endine kurjategija Jean Valjean rikub pärast sunnitöölt vabanemist seadust, mistõttu jälitab teda aastakümneid halastamatu politseinik Javert. Kui Valjean nõustub tehasetöölise Fantine’i väikese tütre Cosette’i enda hoole alla võtma, muutub nende elu igaveseks.

Laulud „I Dreamed A Dream“, „Bring Him Home“, „One Day More“ ja „On My Own“ teevad „Hüljatutest“ muusikalide absoluutse tipu. „Hüljatud“ on võitnud mitmeid olulisi teatriauhindu, teiste seas parima muusikali Tony auhinna ja Grammy. Rohkem kui 70 miljonit vaatajat kogunud lavateos, mida on esitatud paljudes riikides ja paljudes keeltes, püstitab endiselt kassarekordeid üle maailma.

Vanemuise vastses muusikalis mängivad Koit Toome või Mikk Saar, Marko Matvere või Tamar Nugis, Maria Listra või Elizabeth Paavel, Kaarel Targo, Hedi Maaroos või Kärt Anton, Kaire Vilgats või Helen Hansberg, Hannes Kaljujärv või Lauri Liiv, Ele Millistfer või Nele-Liis Vaiksoo, Rasmus Kull või Imre Õunapuu, Mairo Libba või Hannes Hanimägi, Reneli Husu või Sofija Selivanova, Loore All või Katri Kade, Oliver Timmusk, Matis Merilain, Ruudo Vaher, Mihkel Tikerpalu, Egon Laanesoo, Rolf Roosalu, German Gholami ja Norman Salumäe. Kaasa teevad Vanemuise ooperikoor ja Vanemuise sümfooniaorkester.