Foto: Jeopardy! / Youtube
Tele
25. november 2017, 12:56

VIDEO | Ameerika „Kuldvillaku“ meeskond käis Eestis filmimas (4)

Ameerika telesaate „Jeopardy“ (eesti keeles „Kuldvillak“) meeskond käis Eestis Rocca al Mare Vabaõhumuuseumis filmimas üht vastust küsimusele kategoorias „Balti uskumused“. Kas sina tead õiget vastust? „Kuldvillaku“ reeglite järgi õieti siis küsimust.

Nagu meiegi „Kuldvillakus“, tohib ka saate USA versioonis vastata ainult küsimuse vormis, ette loetakse vastus. Kõiki vastuseid ei loe nende saatejuht Alex Trebek aga ette tuttavalt siniselt taustalt, mis mängulaualt välja hüppab. „Jeopardys“ on Alexil kaks abilist, Jimmy ja Sarah, kelle tööks on mööda riiki ning vahel ka mööda maailma ringi reisida, et põnevates paikades kohapeal vastus linti võtta.

Kategooria „Balti uskumused“ (ingl. k. Baltic beliefs) tarbeks seilasid Jimmy ja Sarah kaks nädalat mööda Läänemerd (mida ameeriklased Balti mereks kutsuvad, sellest ka kategooria pealkiri) ning jõudsid Rootsi, Taani, Venemaale ja Eestisse.

Ilm oli siin nii porine, et Sarah pidas vajalikuks jalga tõmmata nii kummikud kui räätsad. See on siiski arusaadav, sest vastuse lugemiseks oli Sarah'l seljas vaid õhuke kampsun ja mutta pikali kukkumine oleks kogu ürituse lörri ajanud.

Eesti Vabaõhumuuseumis esitas Sarah vastuse: „See Saksa liikumine jõudis Eestisse 1520ndatel aastatel ning tänu sellele sai luterlusest peamine usund siin ja suuremas osas Skandinaaviast.“*

Saade, kus Eesti kohta vastus esitati, oli eetris 15. novembril nn Tšempionide turniiri raames. Nendes kutsutakse stuudiosse tagasi „Jeopardy“ ajaloos enim saateid võitnud osalejad. Kategooriat kasutati Topeltvillaku saateosas ning õige küsimus oli väärt 400 dollarit.

Eestis oli „Jeopardy“ esimest korda. Vaata lähemalt videost:

* Õige vastus: protestantlik reformatsioon.