HAIGUSE KÜÜSIS: Norra kroonprintsi Haakoni abikaasa Mette-Marit loodab pühapäevaks jälle vormis olla. Foto: AFP
Inimesed
24. november 2017, 15:38

Norra printsessi vaevab isevärki haigus

Norra kroonprintsi Haakoni abikaasa Mette-Marit (44) peab mitmeid ametlikke kohtumisi ära jätma, sest teda vaevab peapööritushaigus.

Rootsi ajalehe Aftonbladet andmeil on kroonprintsess võtnud haiguspuhkuse, sest kannatab asendivertiigo ehk healoomulise asendipeapöörituse all.

Kroonprints Haakon kinnitas, et tema abikaasat ravitakse ning Mette-Mariti seisund on paranemas. „Kuid ta vajab kosumiseks mõned päevad aega. Tal on peapööritushaigus, seda on kerge ravida ning ta on varsti vormis,“ vahendab veebiväljaanne Norway Today.

Veebikülje kliinik.ee teatel kestab healoomuline hootine asendipeapööritus sekundeid ja tekib pea asendi muutmisel. „Peapööritust põhjustab sisekõrvas oleva tasakaaluelundi poolringkanalisse tekkinud sade, mis äkilisel asendi muutmisel ärritab tasakaaluelundit. Asendi järsu muutusega kaasneb silmatõmblus ehk nüstagm, mis harva kestab kauem kui 1 minut.“

Tasakaalukaotusetunnet võib saata iiveldus. Sellised hood võivad esineda mitme nädala vältel (Soome veebiväljaande Duodecim Terveyskirjasto teatel keskmiselt 10 nädalat ja kauemgi),  järgneb ajutine paranemine ehk remissioon. 

Põhjus on pooltel juhtudel ebaselge. Häiret on seostatud peatrauma ja migreeniga, samuti vanurite sisekõrva ealiste iseärasustega. Raviks kasutatakse keha-ja peaasendite muutmist kindlas järjekorras meediku juhtimisel 

Õukonna teatel peaks Mette-Marit pühapäeval taas oma ametlikke kohustusi täitma asuma.