Agnès BuzynFoto: LUDOVIC MARIN
Film
25. november 2017, 12:00

Prantsuse tervishoiuminister tahab keelustada filmides suitsetamise (23)

Prantsuse tervishoiuminister Agnès Buzyn tahab enda sõnul denormaliseerida suitsetamist, mis tapab Prantsusmaal igal aastal umbes 75 000 inimest. 

„Teame, et suured reklaamikampaaniad [mis kutsuvad üles suitsetamist lõpetama] ei toimi," vahendab The Telegraph Buzyni sõnu. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmeil on Prantsusmaal suitsetajaid poole rohkem kui näitleks Ühendkuningriigis.

Jean-Paul Belmondol ripnes Jean-Luc Godard'i kuulsas filmis „Viimsel hingetõmbel" peaaegu pidevalt Gauloise'i sigaret suus, nendib The Telegraph. See oli küll 1960. aasyal, kui suitsetamine oli levinum kui praegu, ent nüüdisajalgi suitsetatakse enam kui kolmveerandis Prantsuse filmides. 

Ministri väitel tuleks katsetada ka teisi meetodeid, näiteks noorte poole pöördumist sotsiaalmeedia kaudu või sigarettide keelustamist filmilinal. 

„Ma ei mõista, miks Prantsuse kinos sigaretid nii tähtsad on," nentis Buzyn ning lubas selles küsimuses ühendust võtta kultuuriministriga. The Telegraphi andmeil kavatseb tervishoiuminister kasutusele võtta ka meetmed Prantsuse režissööride ja stsenaristide sigaretilembuse ohjeldamiseks.