Eesti Vabariigi 100. juubel
23. november 2017, 17:15

Soome 100. juubeliaastapäev tipneb Eestis lipupäeva ja ilutulestikuga

Selle aasta 6. detsembril tähistatakse Soome Vabariigi sajandat aastapäeva laialdaselt ka Eestis. Suurele publikule kõige nähtavam osa on kindlasti lippude heiskamine, suur ilutulestik Tallinnas ning sinivalge valgustus Tallinna ja Tartu oluliste hoonete fassaadidel.

Eesti valitsus otsustas 23. novembril, et Soome Vabariigi 100. sünnipäev on Eestis lipupäev, nagu tuleb ka Läti, Leedu ja Poola juubeli auks.

Soome 100. juubeliaastat on tähistatud läbi kogu aasta mitmel pool Eestis. Juubeliaasta kulmineerub aga järgneva kahe nädala jooksul, mil toimub üle 20 erineva ürituse Eesti erinevates kohtades. Märkimisväärne on, et suur osa üritustest on korraldatud eestlaste endi algatusel. Näiteks paljudes koolides korraldatakse Soome 100 - juubeliüritusi.

”On suurepärane, et eestlased on otsustanud ise ka tähistada Soome 100. juubelit. See on olnud meile väga tore üllatus. Loodame, et soomlased võtaksid järgmisel aastal ka Eesti 100-aastajuubeli samal moel enda omaks ning juubeldaksid koos eestlastega”, ütleb suursaadik Kirsti Narinen.

Üks 100. aastapäeva tähtsündmuseid on pidulik pärgade asetamine soomepoiste mälestusmärgile Metsakalmistul. Pidupäev lõpeb ilutulestikuga Tallinna kesklinnas. Sinivalge ilutulestik algab kell 21.25 ning seda saab kõige paremini jälgida Vabaduse väljakult.

Sinivalgete värvidega valgustatakse 6. detsembril ka Stenbocki maja fassaad Tallinnas ning teater Vanemuine Tartus. Juubelinädala kontserte, seminare ja vastuvõtte korraldatakse lisaks Tallinnale ka Tartus, Narvas, Pärnus ja Haapsalus.

Rohkem infot leiad SIIT