Inimesed

Alkohol ei peagi taskukohane olema (17)

LISA KOMMENTAAR

Kui8. veebruar 2018, 08:31
Kui vähe rohkem maailmaasjade üle juurelda, tuleb välja, et kõik probleemid saavad alguse alkoholist. Seda küll mitte alati otseselt, aga kaudselt küll. Alkoholi hinna tõstmine paneb ehk magalama palga saaja vähem jooma aga keskmise ja kõrgema palga saajat see ei mõjuta. Ja kuna kala hakkab mädanema peast, tuleb leida lahendusi ühiskonna eliidi alkoholist võõrutamiseks.
jah26. detsember 2017, 13:42
Mees kes pole kunagi rasket tööd teinud ei tea selle toote väärtusest. Lihtsalt arvab, et vastik vedelik! Tegelikult pole veel asendajat leitud. Vaimutöö ja loometöö tegijad neil veidi kiftisemad tooted. selleks luuakse isegi süstimiskohad pealinna.
in vino veritas30. november 2017, 00:29
Piiratud maailmatajuga, eelarvamustesse mähkunud sektatnidega ei ole mõtet vaielda. Imestama paneb vaid, kuidas sellistele äärmuslastele avalikus meedias sõna antakse. Ma ütleks, et inimene, kes inimese ja alkoholi suhtest vähimatki aru ei saa, kelle jaoks alkoholi tarbimine taandub vaid enda ogaraks joomisele, on tugevate kognitiivsete häiretega.
no aga leib29. november 2017, 23:56
peaks ju ometi taskukohane olema, aga pensionär ei tule toime.
Lauri Beekmann28. november 2017, 10:07
Austatud Vana Mees! Maksud meie grupiga küll kuidagi seotud ei ole. Olid need enne meid ja jäävad ka pärast meid. Ega viina ju tegelikult ei maksustatagi, maksustatakse tarbimist. Olete nõus, et alkoholi tarbimine, no olgu need sead, kes ei oska juua, tekitavad ühiskonnale suurt majanduslikku kulu? Millised on aga eales nende isikuomadused, aine, mille tarbimisest nad neid kahjusid tekitavad on alkohol. Me elame solidaarsuspõhimõtteid kandvas ühiskonnas, kus on loomulik, et enamus aitab edasi vähemaid. Alkoholitööstus on nagunii doteeritud äri, kuna nende poolt väga kasumlikult toodetud kaup toob ühiskonnale võrreldamatult suurema kulu kui aktsiiside kaudu tagasi tuleb.
Me ei õpeta ka kuidas mõõdukalt tarbida, see oleks tõesti nonsenss. Me räägime sellest, milliseid kahjusid erinevate koguste, ka väikeste, tarbimine võib tekitada. Ja kahjuks inimesed neid riske piisavalt ei teadvusta. USA-s tuli hiljuti uurimus välja, mis näitas, et 70% inimestest ei tea alkoholi ja vähiriski seost. Ja seejuures võib inimene ju 40 aastat alkoholiga sinasõpruses olla, ega see paraku tema teadmisi nendest spetsiifilistest riskidest ei kasvata.
Ma ei kahtle, et teil ja teie perel on asjad kontrolli all, poleks niivõinaa minu asi kommenteerida, kuid kui vaatate olukorda, mis meil ühiskonnas alkoholi tõttu eksisteerib, olete ju minuga vast nõus, et asjad võiksid palju paremad olla?!
Tädi Maali28. november 2017, 09:52
Vastuseks vanale mehele ja teistele karskusliidu kriitikutele, meestele.
Millegipärast ei ole paljud naised ja eriti pereemad teiega ühel nõul. ??
Muidugi on igaühe oma otsustada, millise hüve või pahega, ja riskidega ta oma eluteed käib. Ja väga tubli mees, kes lastelaste juuresolekul pitsi ei tõsta. Aga kui palju on selliseid, kes oma mõnutunde saavad pere - naise, laste, emade pahameele, kurvastuse, mure, tervise ja isegi elu arvelt. Alkohol on ju sõltuvust tekitav; alkoholism on haigus, mida väga raske ravida. Tervis, õnnetusjuhtumid..., ikka alkoholi joobes tekkinud.
Olles ka lapsed suureks kasvatanud, veidi ilmas ringi rännanud, siis Läti piiri äärse elanikuna võin väita, et ka lätlased käivad Eestis sisseoste tegemas, nagu venelased. Loomulikult eestlased Lätis, Venemaal. Nagu norralased Rootsis või Soomes. Aga millegipärast Norra ei kipu oma alkoholipoliitikat selle pärast muutma. Jah, Norra on rikas riik. Kuid piiriäärne kaubandus jääb nagunii, sest hinnad jäävad eri riikides erinema nagunii. On valikute küsimus, mida elus tähtsaks pidada: kas aidata riigi eelarvet täis juua või panustada sellele, et eesti noorsugu kasvab teistsuguses alkoholi tarvitamise kultuuris kui meie - homo soveticused ja nende otsesed järeltulijad.
Niiet vabandust, mehed, aga mulle ka ei meeldi kui mingid alkoholi pooldajad tulevad meedias hädaldama, et on tekkimas karskusliikumine. Jumal küll, mis see kõik endaga kaasa võib tuua!?
Vana mees27. november 2017, 20:57
Sattusin juhtumisi seda kirjutist lugema ja tekkisid vastakad mötted. No nii,vöiks paralleele tömmata omasoo iharuse ,feminismi ja naisteahistuse teemaga. Taas yks grupp,kes dikteerib,isegi läbi maksude,kuidas need,kes ei kuulu tema elustiili maailma,elama peavad. Argumentideks nagu alati,pereelu ja kannatavad lapsed,kuriteod jne.. Justkui oleks viin syydi kui möni siga seda juua ei oska. Meil on ju ka liiklushuligaanid,kel jalg koos gaasipedaaliga pidevalt vastu auto pörandat. Mis teeme,kahekordistame vöi enamgi veel, auto hinna ja lahendus leitud? Karskusliit vöib ju tore liit olla aga kindlasti mitte köigile.Minul on lapsed suureks kasvatatud ja ellu aidatud,lastelastel kylas käies ei napsuta aga oma elutöö ära teinud mehena leian,et oma elustiili valik on mul enesel öigus teha! On lihtsalt halenaljakas kui padukarske sell tuleb köiki öpetama,milline on möödukas tarbimine! Ehk tuleb veel möni ilmatark öpetama mehele,kes 40+ aastat keevitanud,kuidas keevitada? Padujoodik joob nii ehk nii,kyll siga pori leiab,seda myyakse igas kuradi urkas,igas linnas ning kylas ja peni hinnaga.Oma aktsiisidega ronitakse just nimelt nende möödukate tasku kallale! Ja nii söidangi Lätti ning ostan kasti head viskit,mille eest Eestis peaksin kahe kasti hinna välja käima! Yksiti Lätis olles ostan ka muud vajalikku,et söit ära tasuks ning toon naabrilegi haljast...:D Sinu terviseks,karske söber!
Lauri Beekmann27. november 2017, 14:57
Hea, Busa! Ma teie esimesest küsimusest vist ei saa hästi aru, nii ei proovi sellele vastata. Kuid too teine pool ehk alkoholile mingite alternatiivide pakkumine on küll huvitav küsimus, mille üle arutaks veidi hea meelega. Ma väidaks ise (samas tunnistades, et ei arvagi omavat absoluutselt universaalset lahendust), et alkoholi ei pea asendama mitte millegagi. Alkoholi tarvitamine, või siis laiemalt meelte muundamine, ei ole ega pea olema elu lahutamatu osa. See on õpitud sotsiaalne oskus, müütiline traditsioon ilma milleta elukvaliteet oleks justkui madalam. Alkohol justkui ühendab sind oma heade sõpradega, samas paradoksaalselt teie koosveedetud aega hägustades kuni määrani, et inimene järgmisel päeval seda aega detailselt ei mäletagi. Mida me peaksime tegema on murda see mudel, mille kohaselt alkohol on paratamatus.
Sport, muusika, kunst, markide kogumine, uue keele õppimine, mägironimine jne jne, need on aseaineks oma meelte muundamise vajadusele. Ehk elamine. Selle tunnetamine ja arenemine. Minu arvamus.
Busa26. november 2017, 14:19
Natuke utreerides. Kui ühel päeval otsustaks riik alkoholi tootmisest loobuda, kas siis läheb riigi eelarve mõttetuks ning riigi kui sellise pidamine võimatuks? Teades inimloomu naudingulist himu siis mida on asemele pakkuda?
Lauri Beekmann24. november 2017, 14:51
Austatud, vaba mees, äärmuslased oleme mõnes mõttes ehk tõesti. Meie meelest näiteks ei ole mingil moel tolereeritav see, kui täiskasvanud panevad oma joomisega lapsed ohtu või tekitavad neile ükskõik mis moel kahju. Samuti arvame, et alkoholitootjad ei tohiks omada õigust petliku ja ahvatleva reklaamiga noori jooma meelitada. Oleme radikaalselt joobes juhtimise vastu jne. Aga üldiselt toetume oma seisukohtades suurel määral WHO globaalsele alkoholistrateegiale, mille ka Eesti on allkirjastanud.
vaba mees24. november 2017, 12:30
Karskusliit pole midagi muud, kui rühm äärmuslasi, kes üritab kõikidele teistele oma elustiili ja uskumusi peale suruda. Sisuliselt ei erine nad islami äärmuslastest, kes nõuavad, et kõik peaksid kolm korda päevas kummardama Meka poole ja elame koraani õpetuse järgi.
Karskusliit see pelgab pauku, 24. november 2017, 10:46
torkab sõrme p....auku! Mul üx tuttav karsklane asus elama maale, külapoe kõrvale. Kord ei suutnud ta enam külameeste jorisemist poe taga taluda, läks ja korraldas kaikaga löömingu, kutsus politsei. Ka nii võib täiskarsklasega juhtuda. Parem võta pits ja pea aru!
viigipuu23. november 2017, 23:04
Kes, Lauri, Sind kiita jõuab!
Nõukaaegne23. november 2017, 18:12
žiguli õlu oligi parajalt vastik, selle üle ei vaidle. Samas peab riigi maksupoliitika olema selline, et raha riigist välja voolama ei hakkaks. Sellest arusaamiseks peab mõistust olema rohkem kui keskmisel filosoofil.
Lauri Beekmann23. november 2017, 17:05
Reageerides väitele, et karsklaste eluiga on lühem, siis jah, selliseid uurimusi tõesti on ja selle selgituseks on asjaolu, et keskmiselt on karsklased madalama haridustasemega ja ka madalama sissetulekuga. Nendest kahest asjast tulenevalt pole nende elus ehk spordisaali ja rikkalikumat ja tervislikumat toidulauda. Vähemalt teatud maailmariikides tähendab madalam sissetulek ka väiksemaid võimalusi arstile pääseda jne. Ehk üldse ei vaidle vastu, kuid see lühem keskmine eluiga ei tulene küll sellest, et need inimesed alkoholi ei tarbi. Teisiti pannes, kui kehvemas majanduslikus olukorras olevad inimesed hakkaksid alkoholi tarbima, siis sellest nende eluiga kindlasti ei pikene.
kysimus23. november 2017, 16:31
pole selles kas ta on kahjulik v6i moraalitsemises vaid on arvestatud kasum selle arvelt silmakirjatsemine
23. november 2017, 16:30
Karskusliit võiks lisaks endale teadvustada, et karsklaste keskmine eluiga ON LÜHEM KUI mitte karsklastel!