John F. Kennedy koos abikaasaga 1953. aastal. Foto: REUTERS
Inimesed
23. november 2017, 14:15

Kuninganna Elizabeth II oli Jackie Kennedy peale armukade?

Elizabeth II elust rääkiva teledraama „The Crown“ (“Kroon“) värskes osas väidetakse, et kuninganna tundis Jacqueline Kennedy suhtes kiivust. 

USA president John F. Kennedy külastas koos abikaasaga Suurbritanniat 1961. aasta juunis seitse kuud pärast ametisse asumist. Buckinghami palees toimus uhke dinee, kuid telesarja väitel olid monarhi ja USA esileedi vahel pinged. Kuningannat ajas raevu, et Jackie flirtis tema mehe prints Philipiga.

Kui presidendiprouast võlutud Philip ütles, et Jackie palus tal lossis ekskursiooni teha, vastas Elizabeth II: „See on minu maja, nii et ma ise teen.“

Hiljem kuulis kuninganna, et proua Kennedy oli teda taga rääkinud. Jackie olevat oma õe Lee Radziwilli kodupeol nimetanud Elizabeth II niivõrd tuimaks, ebaintelligentseks ja ebatähelepanuväärseks keskeaeliseks naiseks, „et Suurbritannia langenud positsioon maailmas pole üllatav, vaid möödapääsmatu“.

Buckinghami palee olevat Valges Majas suurejoonelisi ümberkorraldusi juhtinud Jackie väitel teisejärguline, rääbakil ja nukker „nagu unarusse jäetud provintsihotell“. Proua Kennedy kommentaarid on siiski seriaali stsenaristi Peter Morgani vaimusünnitis, toonitab Daily Mail. 

Ent tõde ei pruugi sellest kaugel olla. Staarfotograaf Cecil Beaton kirjutas oma päevikus, et Jackie oli talle kritiseerinud Buckinghami lossi sisustust, aga ka kuninganna kleiti ja soengut. Ka kirjanik Gore Vidal väitis, et proua Kennedy pidas monarhi raskesti mõistetavaks ning tundis, et too tõrjub teda.