Tarmo NoopFoto: Arno Saar
Eesti uudised
23. november 2017, 13:12

Õlletööstur Noop: lahjat alkoholi ostetakse ja tarbitakse piirikaubanduse tõttu rohkem (22)

A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop ei usu töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski väidet, et alkoholiaktsiisi tõus on Eesti ühiskonnale juba oma head mõju avaldanud. Noop usub, et alkoholi ost ja tarbimine on Läti piirikaubanduse pärast kasvanud. Samas on ka alkoholitootjate ja maaletoojate liit Ossinovski väite suhtes skeptiline, uskudes, et alkoholikahjud ei vähene ainult aktsiisitõusuga.

„Ma arvan, et tema [töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski] puhul pole tegemist jumalaga, kelle näpuviibutuse peale vesi muutub veiniks. Seetõttu ma sügavalt ei usus sellesse, et kui 1. juulil tõusis lahja alkoholi aktsiis, siis kohe üleöö hakkasid seetõttu juhtuma igasugu head asjad Eesti ühiskonnas. Kahjuks need protsessid on palju-palju pikemad,“ ütleb A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop, kes näeb, erinevalt Ossinovskist, teistsugust pilti. „Seda enam, et tegelikkuses on näiteks lahja alkoholi ostud (ja tõenäoliselt ka tarbimine) tänu piirikaubanduse plahvatuslikule kasvule tegelikkuses hoopis suurenenud!“

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu tegevjuhi Triin Kutbergi sõnul on liidul hea meel, et alkoholi tarvitamisega seotud õnnetuste ja kuritegude arv väheneb, ent hinnata juba valitsuse alkoholipoliitikat edukaks, on vara. Vastus sellele tuleks otsida alles järgnevatel aastatel. Samas tuleks Kutbergi hinnangul vaadata valitsuse poliitikat laiemalt.

“Praegune alkoholipoliitika on lühinägelik ega arvesta elanike, ettevõtjate ja riigi huve tervikuna. Ainuüksi aktsiisitõus ei vähenda alkoholikahjusid, sest liigtarvitaja tarbimiskäitumist aktsiisitõusud ei mõjuta ning tarbimine väheneb eeskätt mõõdukate tarbijate arvelt, nagu minister Ossinovski saates „Foorum“ [21.11.17, toim.] ka õigesti märkis. Probleemsed tarbijad saavad odavama alkoholi Lätist või salaturult,“ ütleb Kutberg. „Lisaks siseturu osalisele kolimisele Läti piirile, kaotab Eesti pikemas perspektiivis ka turistide tarbitava alkoholi vähenemise tõttu. Kui me vaatame viimase kümne aasta numbreid, siis nii politsei poolt registreeritud joobes juhtimiste arv, liikluses hukkunute ja vigastatute arv on oluliselt vähenenud, mis politsei sõnul on ennekõike on saavutatud tänu inimeste suuremale teadlikkusele sellest, et alkohol ja liiklus kokku ei sobi.“

Kutberg loodab, et riik hakkab mõistma, et alkoholi tootjad asuvad riigiga samal rindejoonel, kui peetakse võitlust võideldes alkoholikahjude vastu. „Paremate tulemuste saavutamiseks tuleb teha tihedamat koostööd,“ viskab Kutberg mõtte õhku.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tõi selle nädala poliitsaates "Foorum" välja alkoholipoliitika positiivsed tulemused, mille tõttu on vähenenud nii alkoholi põhjustatud surmad, liiklusõnnetused kui ka kuriteod.

Täpsemalt ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, et võrreldes eelmist aastat ja käesoleva aasta kümne kuu andmeid, on alkoholi põhjustatud surmasid 52 võrra vähem. Kuritegusid on 20% võrra vähem toime pandud ja liiklusõnnetusi on üle 100 võrra vähem juhtunud.