Mart Helme ja Helir-Valdor Seeder "Foorumis"Foto: Tiina Kõrtsini
Tele
21. november 2017, 21:23

KISMA POLIITIKUTE VAHEL: Mart Helme pragas „Foorumi“ otse-eetris Helir-Valdor Seederiga! (171)

Tänane "Foorum" võttis luubi alla Jüri Ratase valitsuse esimese aasta ning stuudios olid kõigi parlamendierakondade esindajad. Saate suurimaks fopaaks ei olnud aga mitte Ratase kriitika, vaid hoopiski suur sõnelus Mart Helme ja Helir-Valdor Seederi vahel.

Saates oli mitu korda juttu ka Eesti poliitkultuurist, ning Seeder hakkas kritiseerima opositsioonierakondi.

"Poliitilise kultuuri kohta ja opositsiooni usutavast kriitikast. Reformierakonna auesimees räägib Siim Kallas räägib, et tasuta ühistransport on saatanast, samal ajal kui Kristen Michal sai Tallinna linnapea kandidaadiks, teades, et tasuta ühistransport kindlasti jätkub ja see on hea asi. Pärnus Reformierakonna fraktsioon on teinud ettepaneku, et järgmiseks kevadeks välja töötada tasuta ühistransport. Võib-olla on see aprillinali, võib-olla mitte. Raske on selles aru saada, mis on usutav, mis mitte. Näiteks EKRE kritiseeris eelarve menetlust, eriti katuseid ja läbipaistmatust, aga samal ajal, ühe koalitsioonierakonna hõlma all, iseendale katuseraha välja ajades, nii nagu me teame eelmisest aastast," sõnas ta, mille peale Mart Helme plahvatas:

"See on totaalne vale, sa valetad! Teie lasite põhja selle, et tõstaks opositsiooni katuserahasid ja nüüd süüdistate meid selles, et me neid katuserahasid ikkagi juurde saame. Ärge ajage jama! Katuserahad on kõige läbipaistvamad rahad üldse, te võite kõik näha, kellele, kui palju ja mille eest need lähevad. Ei maksa sellist valet ajada! Helir, ära valeta, ma ei lase sul rääkida!" karjus Mart Helme ERRi otse-eetris. 

"Ma olen nüüd veel rohkem veendunud, et mul on õigus. Nii valusa konnasilma peale astusin," torkas Seeder vahele.

Saatejuht Andres Kuusk üritas poliitikuid rahustada, nahutades, et tegu on siiski lugupeetud inimestega ja koht, kus sellist tüli üles kistakse, on siiski riigitelevisiooni otse-eeter. Kuid see mehi ei rahustanud.

"Sa lihtsalt valetad! Sa valetasid ka kaitsekulude kohta, niiet kui me siin valetamisest räägime, siis IRLi pale paljastus praegu väga selgelt," karjus Helme Seederi peale.

"Vastab tõele, et katuseraha võib olla läbipaistev, sa võid seda hinnata nii, aga katuseraha sa kritiseerisid kui sellist üldse, samal ajal kasutas EKRE võimalust koalitsiooni hõlma all katusraha saada. Nii palju usutavast opositsioonist," nentis Seeder.

"Sina, Seeder ja IRL, võtate ainult tühjasid poose, nagu praegu selle aktsiisidega ja tegelikult ei tee mitte midagi, lõpuks lasete saba jalge vahel minema!" lõpetas Helme.