Foto: Vida press
Keha
21. november 2017, 17:35

Kas silmarõhku saab alandada vaid toitumisega? (4)

Kas tõesti on võimalik alandada kõrgenenud silmasisest rõhku vaid toitumise muutmisega?

Seda, et vererõhku on suhteliselt lihtne alandada menüü muutmisega, nii et tulemused on näha juba loetud nädalatega, teavad paljud spetsialistid ning seda on tõestatud sadu kordi ka mainekates teadusajakirjades, kirjutab KSA silmakeskus oma blogis.

Samas kui vererõhuga on lihtne manipuleerida, siis kas ei saaks ka silmasisest rõhku vaid toitumisega alandada? Mõned inimesed küsivad kohe, et miks üldse on vaja silmasisest rõhku alandada?

Lühike vastus sellele küsimusele on selline, et teadlaste ja silmaarstide konsensuse põhjal kujutab kõrgenenud silmasiserõhk (üle 22 mmHg) endas ohtu silmanärvikiududele ning võib viia nägemist halvava haiguse ehk glaukoomi tekkeni. 

KSA Silmakeskuses on olnud mitmeid kliente, kelle on varem registreeritud korduvalt kõrgenenud silmasiserõhk ja mõned aastad hiljem, kui nad on kaotanud oluliselt kehakaalu (15-20 kg), on nende rõhu näitajad püsivalt jäänud normväärtuste (11-21 mmHg) piiresse. KSA-s on ka selliseid kliente, kes peale kolme kuu pikkust menüü muutmist väidavad, et nende nägemine on paranenud ja neile tundub, et ka nende varem kahjustunud vaateväli on palju laiemaks muutunud. 

Ka mujal maailmas on selliseid tulemusi saadud mõnede kindlate toiduainete söömisel.

Nii leiti 2003. aastal läbi viidud uuringus, et baklazhaani tarbimisel langes uuringualustel silmasiserõhk 25% algväärtustest.

2008. kirjutasid teadlased, et mustika ja männikoore ekstrakt parandas uuringualustel silmade verevarustust, alandas silmasiserõhku ning vähendas nii glaukoomi haigestumise riski. 

2012 leiti, et süües vaid ühe korra nädalas portsjoni käharkapsast või tumerohelist salatit, on võimalik alandada glaukoomi haigestumise riski kuni 57%.

2016 ilmnes, et naised, kes sõid rohkem kui kaks korda nädalas apelsine alandasid oma glaukoomi haigestumise riski kuni 82% ja naised, kes tarbisid sama palju virsikuid, alandasid oma riski 70% võrra.

2014 leiti, et paastumine langetab oluliselt silmasisest rõhku.

Seesuguseid uuringuid on teisigi. 

Kokkuvõtlikult nenditakse KSA silmakeskuse blogis, et ka vaid toitumise muutmisega on täiesti võimalik silmasiserõhku alandada ning nii ka glaukoomi ravida.