Azzedine Alaïa (1940 - 2017)Foto: AFP
Inimesed
21. november 2017, 13:30

Moemaailm leinab 77aastasena surnud disainerit Azzedine Alaïat

Moemaailm leinab Tuneesia päritolu disainerit Azzedine Alaïat, kes suri 18. novembril 77 aasta vanuses. Eile saadeti moekuulsus Tunises viimsele teele. 

2015. aasta Oscarite jagamisel Alaïa kleidiga furoori tekitanud Lady Gaga nimetas disainerit ülimalt südamlikuks ja heldeks sõbraks ning moegeeniuseks. „Keegi ei tundnud naisekeha nii nagu tema.“

„Alaïa oli tõeline visionäär ja tähelepanuväärne mees,“ ütles Briti Vogue'i värske peatoimetaja Edward Enninful oma järelehüüdes. „Teda jäävad leinama kõik, kes teda tundsid ja teda armastasid, ning naised üle kogu maailma, kes tema rõivaid kandsid.“ 

Tuneesia nisukasvatajate poeg Azzedine sai moepisiku külge oma glamuurselt kaksikõelt, uudishimu moemaailma vastu õhutasid ema prantslannast sõbratarilt saadud Vogue'id. Noormees valetas end vanemaks, et pääseda Tunise kohalikku kaunite kunstide kooli skulptuuri õppima.

1950. aastate lõpul siirdus Azzedine Pariisi ning töötas põgusalt toonaste moesuuruste Christian Diori ja Guy Laroche'i alluvuses, enne kui valis sõltumatuse.

1980ndail maailmakuulsuse saavutanud Alaïa oli iseäranis tuntud liibuvate kleitide poolest, mis tõid talle hüüdnime king of cling. Tema klientide seas olid nii Greta Garbo, Naomi Campbell, Mariah Carey kui ka Michelle Obama.