Foto: Alar Truu
Film
20. november 2017, 22:04

GALERII | Pimedate Ööde filmifestivali elutööauhinna laureaat on Tõnu Kark (9)

Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF) andis elutööauhinna näitleja Tõnu Kargile.

Ka Eesti Jack Nicholsoniks ja Marlon Brandoks nimetatud Kark pani ennast kinolinal maksma juba oma oma esimese suure rolliga – külavolinik Tiit Paljasmaana 1979. aasta filmis „Tuulte pesa”. Temast sai suure ekraani püsikülaline, kelleta 1980ndate eesti filmi uut lainet oleks mõeldamatu ette kujutada.

Romantiline seikleja Toomas Nipernaadi, „Ideaalmaastiku” kolhoosiesimees Harald Tuvike, „Nukitsamehe” metsakoll Mõhk, „Metskannikeste” julgeolekutöötaja Rein, „Arabella, mereröövli tütre” Meremõrtsukas, „Keskea rõõmude” elu peremees Tõnu Loorits, „Tallinn pimeduses” gangster Koni või „Detsembrikuumuse” kindral Ernst Põdder on vaid väike osa Tõnu Kargi mahukast rollide galeriist.

Kokku on ta mänginud rohkem kui 60 filmis. Neist suurima vaatajaskonnaga on Venepõnevusfilm „Markeerimata kaup” - Kargil on selles üks peaosadest -, mis kogus 1984. aastal Nõukogude Liidus 35,9 miljonit vaatajat. Kark on mitmekordne Eesti parim meesfilminäitleja ja korra on ta nimetatud ka Läti parimaks – filmi „Kõik on korras” eest.

“Tõnu Kark on niisugune orel, mille peal on väga kerge mängida,” on öelnud „Nipernaadi” lavastaja Kaljo Kiisk.

„1970ndate keskel algas Eesti mängufilmi tõusulaine, filmimaailmas hakkasid tegutsema selised režissöörid nagu Neuland, Simm, Soosaar ja Urbla, mitu head filmi tegid vanameistrid Kiisk ja Laius - ja keegi neist ei saanud läbi ilma Tõnu Kargita! Tõnu hakatigi hüüdma Eesti filmi Karguks. Tõnu Kark - see on terve epohh Eesti filmis,” ütles PÖFFi juht Tiina Lokk.

4. detsembril 70. sünnipäeva tähistav Kark saab elutööauhinna kätte enne Andres Puustusmaa uue tragikomöödia „Rohelised kassid” tänast esilinastust, mis leiab kell 18.30 aset kinos Kosmos IMAX. Kark mängib selles vana pätti Markust, kes on suureosa oma elust istunud vanglas ja vabastatakse nüüd koos oma sõbra Eduardiga. Kumbki peab kohanema uue ajaga ja leidma oma koha ühiskonnas. Kargi partneriks on Vene tuntumaid filminäitlejaid Sergei Makovetski.

„Rohelised kassid” on festivali kavas ka 1. ja 3. detsembril.

PÖFF annab tänavu välja kaks elutööauhinda. Teise saab Soome filmi legend Jörn Donner, keda austatakse 24. novembril Tallinna Kinomajas, kui seal algab Soome filmide 48-tunnine maraton.

Eelmisel aastal sai PÖFFi elutööauhinna Ita Ever.