LÄKS TÖGAMISEKS: Bruno O'Ya nimelise noore filmitegija preemia võitja Tanel Toom, õhtujuht Hendrik Toompere juunior ja auhinna üleandja Tambet Tuisk PÖFFi avagalal.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
19. november 2017, 08:07

„Sa oled vale teatrit vaadanud!“ – Tambet Tuisu ja Tanel Toomi vahel läks PÖFFi avagalal lõõpimiseks

„Selle aasta Bruno O'ya preemia laureaat on... oh sa poiss! Minu teada ei ole see inimene teinud ühtegi filmirolli ja ka ühtegi teatrirolli,“ imestas näitleja Tambet Tuisk reedesel PÖFFi avapeol, kui pidi seni noortele näitlejatele jagatud stipendiumi võitjaks kuulutama režissöör Tanel Toomi. Filmilavastaja pidi püünele jõudes eksitust parandama.

Neljandat aastat Pimedate Ööde filmifestivali avamistseremoonial välja antud ergutuspreemia, mis saanud nime Eesti-Poola filminäitleja ja laulja Bruno O'Ya järgi, on varem pälvinud end ka piiri taga tõestanud näitlejad Tambet Tuisk, Sergo Vares ja Taavi Tõnisson, Risto Kübar. Seekord läks 1000eurone stipendium 35aastasele filmiloojale Tanel Toomile, kes võitis Inglise rahvusliku filmi- ja telekooli lõputööga „Pihtimus“ („The Confession“) 2010. aastal tudengifilmide Oscari ja kandideeris parima lühifilmi Oscarile. Praegu on Toomil käsil 2019. aastaks valmiv „Tõde ja õigus".

Auhinna andis reede õhtul Nordea kontserdimajas üle esimene, 2014. aasta laureaat Tambet Tuisk. „Ma ei tea, kes võitja on – ma loodan, et ta mõistab nalja. Ole hea, aita mind,“ pöördus Tambet õhtujuhi Hendrik Toompere juuniori poole ning kritseldas viimase õla najal võitja nimega paberilipikule arvu 10 000. „Lihtsalt tulevikule mõeldes – ütleme, et kümne aasta pärast võiks see summa olla näiteks selline,“ teatas Tambet lõbusalt. Enne Tanel Toomi nime väljahõikamist tögas ta, et too pole küll ainsatki rolli teinud.

SOOVUNELM: Tambet Tuisk kritseldas ümbrikust välja tõmmatud paberilehe pahupoolele õhtujuht Hendrik Toompere juuniori õla najal arvu 10 000, mis võiks tema meelest tulevikus eurodes rahasummana stipendiumi suuruseks saada. Foto: Tiina Kõrtsini

Trofee pihku saanud, ütles režissöör etteheitvalt: „Tambet, sa oled terve elu jumalast vale teatrit vaadanud! Kus sa olid umbes aastatel 1994–1996?“ Näitleja vastas: „Osa sellest ajast olin teatrikoolis. Ehk siis ma ei vaadanud teatrit, ma püüdsin ise teatrist aru saada.“ Tanel tegi teatavaks: „Siis ma mängisin teatris, Estonia teatris.“ Tõepoolest, teismeline Tanel lõi – toona veel Jüri gümnaasiumi õpilasena – kaasa Estonias 1995. aastal esietendunud Tõnu Raadiku muusikalis „Puhh!". Pealegi tähtsas, Christopher Robini osas.

„Kas ma just selle eest preemia sain, aga suur tänu. Ja kontonumbri annan sulle ka, kuhu sa saad need ülejäänud nullid kanda,“ muheles Tanel Tambeti suunal.

LÄKS TÖGAMISEKS: Bruno O'Ya nimelise noore filmitegija preemia võitja Tanel Toom auhinna üleandja Tambet Tuisk ja õhtujuht Hendrik Toompere juunior ja PÖFFi avagalal. Foto: Tiina Kõrtsini

„Tanel on üks andekamaid noori filmitegijaid, kes on juba teinud ka rahvusvahelist karjääri ja pannud meid kõiki põnevusega ootama, milline on tema tõlgendus eesti kultuurile nii olulisest tekstist,“ põhjendab Tanel Toomi preemiavõitu PÖFFi juht Tiina Lokk.

21. PÖFFi avatseremoonia lavastas Ingmar Jõela ning selles tegid kaasa lavakunstikooli 28. lennu tudengid ja Flandria kammeransambel Revue Blanche. Muuhulgas etendasid noored näitlejad metallvõredest kuubikutes fragmente praegusest linnaelust ekraani taustal, mis kujutas pimedate ööde tulekut-minekut magalarajoonis. Samuti oli lavastus ammutanud inspiratsiooni kuulsast flaami maalikunstist ning filmifestivali kultuurilisest mitmekesisusest.

ÜLLATUS: Lavastuse osana ilmus õhtujuht Hendrik Toompere juunior lavale maikasärgis ja trussikutes. Nõnda juhatas ta sisse ka kultuuriminister Indrek Saare kõne ja surus ministril kättki. Foto: Tiina Kõrtsini

Belgia koosseisu kuuluv Flandria on PÖFFi tänavune fookusmaa. Sel puhul andis Flandria valitsuse esindaja Tiina Lokile üle küünla, misjärel Lokk kuulutas festivali avatuks. PÖFF vältab 3. detsembrini.

Hetk PÖFFi avatseremoonia lavastusest. Foto: Tiina Kõrtsini