Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
16. november 2017, 16:53

Ossinovski: kui vaadata Eestis tarbitavaid alkoholikoguseid, siis on meil veel pikk tee minna (221)

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski alkoholiaktsiisi tõstmise ärajätmist ei toeta, märkides, et hind on üks kolmest alkoholi tarbimist enam mõjutavast meetmest. 

"Konjunktuuriinstituudi andmed näitavad, et alkoholitarbimine Eestis väheneb järjekindlalt mitmendat aastat järjest ning siin on hinnapoliitikal kahtlemata olnud oma roll," sõnab Ossinovski. 

Sellele väitele vastaks ilmselt aga nii mõnigi, et Eestis kahanevad numbrid seetõttu, et alkoholi käiakse ostmas Lätis. 

Ossinovski lisab, et 2017. aasta tarbimise numbrid tulevad järgmisel aastal ja alles siis saab öelda, kui suureks täpselt on hinnatõusu mõju osutunud. "Selge on aga seegi, et kui vaadata Eestis praegu tarbitavaid alkoholikoguseid, alkoholist tingitud kahjusid, sh alkoholist põhjustatud surmasid, kuritegevust ja perevägivalda, siis siin on meil veel pikk tee minna."

Rahandusminister Toomas Tõniste (IRL) kinnitas teisipäeval, et jälgib alkoholiaktsiisi laekumisi ja kaalub ka võimalust teha ettepanek jätta veebruari algusesse kavandatud aktsiisitõus ära. Keskerakondlasest majandusministrile Kadri Simsonile oli see vastukarva: ta ütles ERR-ile, et alkoholi aktsiisitõusu ärajätmine paneks riigieelarve tasakaalu halvenemise suunas liikuma ning lisas, et seda ei saa riigikogus oleva eelarve puhul teha enam isegi rahandusminister. Simson märkis, et kui valitsus maksuotsuseid tegi, ei lähtutud alkoholi aktsiisitõusu puhul vaid maksuraha laekumisest, vaid oluline oli ka rahvatervise aspekt.

Tartu ülikooli majandusprofessor Raul Eamets märkis aga „Aktuaalsele kaamerale“, et kui arvesse võtta aktsiisi laekumise vähenemist, alkoholikaubanduse liikumist Lätti ning Soome turistide arvu vähenemist, tundub aktsiisitõusust loobumine olevat mõistlik mõte.