Foto: Robin Roots
Eesti uudised
16. november 2017, 17:23

"Kui ihu näidatakse, ei tähenda see koheselt, et selle külge võib panna oma käe."

Viktor Vassiljevil moraalne dilemma: kui dekolteed vaadata ei tohi, siis misjaoks see dekoltee üldse on? (119)

Poliitik Viktor Vassiljev kirjutas oma sotsiaalmeediakontol, et mõned naised kannavad tööl liigpaljastavaid pluuse, kuid sealsamas ümbritsevad inimesed nende kehavõlusid vaadata ei tohi. Kas poliitiku arvates riietuvad riigikogus töötavad naised ebasündsalt?

"Ma ei kirjutanud riigikogust mitte ühtegi sõna, ma ütlesin, et töö juures," protesteerib Vassiljev. "Igal inimesel on töö juures…enamusel on töö juures nii naisi kui mehi." Ja kantakse liiga avaraid dekolteesid? "Ei ole…see on niisama nali. Aga tegelikult ju on ju niimoodi, et naised ikka tahavad oma ilu näidata, eksole, ja kellel on siis kinnine kleit, kellel on dekolteega ja tekibki küsimus, kas tohib dekolteed vaadata või ei tohi dekolteed vaadata ja kui dekolteed vaadata ei tohi, siis misjaoks see dekoltee üldse on?" pärib Vassiljev.

Kas poliitik pole rahul, kuidas naised riides käivad? "Mina olen kõigega rahul," sõnab ta ja lisab, et kui ihu näidatakse, ei tähenda see koheselt, et selle külge võib panna oma käe. "Aga teine asi, kas nad teevad seda selleks, et mina hindaks? Aga kui ma näiteks, hüpoteetiliselt, jääks niimoodi vahtima ja põrnitsema, siis ta võib järsku solvuda," arvab Vassiljev. "Aga see teine asi on see, et naised tahavad kaunid olla ja veel võite mind täiesti tsiteerida, et kui on kunstimuuseumis pildi peal ilus ja magus õun, siis ma võin seda vaadata ja ei teki ju tahtmist seda õuna sealt pildi pealt ära süüa."

"Eks ma selle postitusega natuke tahtsingi  eee…buee.. noh…eee pöörata tähelepanu võib-olla sellele eeee, et e, eee, et noh, eee… et tuleb natuke mõelda kah mis ja kuhu selga pannakse," leiab riigikogulane. 

Tuleb postitus siis mõnest valusast kogemusest? "No kuulge, ma elan inimeste keskel, onju, ja ma olen abielus inimene, onju, aga kui kui ilus inimene jalutab tänaval vastu, ega ma siis pilku kõrvale ei pea pöörama!"

Olete saanud vastu näppe, et olete ilu vaadanud? "Aga kes mul keelab vaadata?" küsib seepeale Vassiljev. Ta kirjeldab, et tänapäeval on dilemma, et ahistamiskandaalid on tekitanud olukorra, kus ei julge naist ei vaadata ega ka pead ära pöörata. "No kuidas siis käituda?"

Vassiljevi sõnul võiks särgi kaelus olla täpselt nii avar, et ta kaaskodanikke ei häiriks. Milline see kaelus võiks olla, mis kaaskodanikke ei häiri, ei õnnestu paraku teada saada, sest Vassiljevi sõnul on see miski, mis pannakse paika inimeste vaheliste sõnatute kokkulepetega ja mitte seadusega. Ta lisab, et rolli mängib ka naise enda sisetunne. 

Vassiljev leiab siiski, et võrdõiguslikkuse kontekstis on mehed ebavõrdses positisioonis, sest nemad niivõrd vabalt oma kehavõlusid näidata ei tohi. Kuidas on lood siis, kui mehed ajavad jalga kitsad püksid? Kas nende kandmine ei ole probleem? "Andke andeks, ei ole kaasaegne selles mõttes, ei oska mehelikku ilu ja võlu hinnata. Seda peab naiste käest küsima. Aga ausõna ei vahi mehi sellise pilguga!" ütleb Vassiljev ja lisab, et see on arutelukoht. "Nüüd ma olen väga rahul, et ma selle postituse tegin, sest nüüd võibki alata diskussioon!"