Eesti uudised
16. november 2017, 09:47

Peeter Ernits: minu raamat Arnold Rüütlist ei rõõmusta paljusid poliitikuid (34)

„Rüütel olla ei ole Eestis kerge olnud, ei aastasadu ega -kümneid tagasi. Mõnigi tahtnuks Rüütli kõrvaldada – vähemasti võimult. Selle õnnestumisel oli aga pettunuid kordades rohkem. Eesti rahvas hindas Arnold Rüütlit teistest poliitikutest enam nii ülemnõukogu esimehe kui vabariigi presidendina.“ Nii seisab kirjas president Arnold Rüütli elu kajastava raamatu tutvustuses.

Nimelt valmis endisel ajakirjanikul ja praegusel riigikogu liikmel Peeter Ernitsal raamat „Viimane Rüütel“, mille kirjutamist ta alustas juba 2012. aastal. Raamat käsitleb aega Rüütli lapsepõlvest praeguseni. Veel raamatu tutvustusest: „Paljudel on temast oma lugu rääkida, ta on pikki aastaid elanud meie seas ja silme all ning seepärast tundub, et teame Rüütlist kõike. Aga kas ikka teame? Raamat avab tema eluga seotud sündmuste põhjusi ja tagamaid.“

“Rüütel on telg, kuid igal etapil saavad sõna paljud inimesed, kes olid sel ajal ta lähedal,” rääkis Ernits Maalehele oma raamatust. “Sõna saab suur osa Eesti poliitilisest eliidist, kodukülarahvas ja koolikaaslased.” Täna esitleb Ernits oma trükivärsket raamatut lugejatele. 

Peeter Ernits, miks te selle raamatu kirjutasite?

Ajalugu  peab lõpuks paika loksuma.  Eesti on juba veerand sajandit taas iseseisev olnud, paraku on mõned grafomaani kalduvusega poliitikud suutnud kirjutada iseennast häbitult vabaduse isaks ja teevad seda tänagi veel jätkuva innuga. Nad on jõudnud sellega isegi kooliõpikutesse. Ma ei hakka nende nimesid siinkohal välja ütlema. Seevastu iseseisvuse taastamise võtmetegelased – Vaino Väljas ja Arnold Rüütel – on seni delikaatselt vait olnud. Nüüd hakkas üks neist rääkima…

Raamatu pealkiri on läbivalt suure tähega, kas sõna „rüütel“ tuleks lugeda suure või väikese tähega?

Ikka suure tähega. 

Milline oli kõige põnevam fakt, mille te raamatu kirjutamisega teada saite?

Neid on palju, lugege ja otsustage ise. Raamatus on väga palju uut informatsiooni. Ma ei tahaks siinkohal midagi välja tuua. Aga kui seda ikkagi teha, siis saab näiteks teada, miks ikkagi [Venemaa toonane liider] Boriss Jeltsin kindlalt Rüütli seljataga oli.  

 Kui koostööaldis oli president Rüütel?

Arnold Rüütel on väga koostööaldis inimene

Kas oli mingeid teemasid, millest ta rääkida ei tahtnud?

Oleme rääkinud  kõikidest asjadest ja korduvalt. Tõsi oleme kokku leppinud, et mõnedest asjadest on täna veel vara avalikult rääkida.

Millised teemad te raamatust välja jätsite ja miks?

Teemasid pole me küll välja jätnud, aga nii pikka ja sisukat elu on paraku võimatu ühte raamatusse mahutada.

Kas teie senine arvamus ja hinnang president Rüütlile raamatu kirjutamise käigus ka muutus?

Minu arvamus ja hinnang president Rüütlist pole raamatu kirjutamise ajal  kuidagi muutunud. Ma tunnen teda juba pikka aega.

Miks peaksid inimesed seda raamatut lugema?

Sellest saab teada kuidas iseseisvus tegelikult tuli. Ja mitte ainult.

Mida oleks Eesti poliitikutel sellest raamatust/Arnold Rüütlilt õppida?

Õppida oleks palju.  Aga ma tean, et paljusid poliitikuid minu raamat ei rõõmusta.