Kelly Sildaru ema LILIAN TALVING Foto: Alar Truu
Talisport
14. november 2017, 21:35

„Radar“: Kelly Sildaru sai põlvevigastuse operatsiooniks vajaliku doonorsideme oma emalt! (13)

Tänases “Radaris” sai näha, kuidas Eesti spordi suurlootus Kelly Sildaru oma põlvevigastusest taastub. Sildaru vigastas Uus-Meremaal treeninglaagris kukkudes oma põlve ning üks side tema põlves purunes. Tüdruk pidi minema operatsioonile ning paranemiseks vajaliku doonorsideme sai ta enda emalt!

Praegu veedab Kelly suure osa oma ajast taastusravis, seal on ta korraliku tööpäeva jagu aega, joostes näiteks spetsiaalses null-gravitatsioonimasinas, mis põlvedele langevat koormust vähendab. 

Trenne ja taastusravi jälgib pingsalt kõrvalt isa ja treener Tõnis Sildaru. Esmakordselt räägib ta põhjalikult päevast Uus-Meremaal laagris, mis olümpiahooajale kriipsu peale tõmbas. 

Kelly Sildaru saabus Eestisse Foto: Alar Truu

“Täiesti tavaline, rutiinne päev. Hommikul üles, mäele. Trennis ei tehtud midagi uut, midagi rasket. Teisel päeval läksime lihtsalt, mitte isegi kontrolli mõttes, vaid sama füsioterapeudi juurde tagasi,” meenutas isa. 

Arstid nentisid, et tõenäoliselt on purunenud põlve eesmine ristatiside.

“Mul isegi ei olnud tegelikult valus, ma sain väga normaalselt kõndida. Aga ma läksin muidugi endast välja, ma ei uskunud lihtsalt, et see kukkumine ei tundnud üldse nii hull,” tõdes Kelly. 

Kelly isa sõnul oli olukord keeruline, kuna Kelly oli väga õnnetu. 

“Kahe päevaga sai sellega enam-vähem üle, ta leppis selle mõttega ja teadis, mis ees ootab,” nentis Tõnis.

Tallinnasse naastes pöörduti koheselt spetsialistide poole ning neid võttis vastu dr Madis Rahu, kes pärast uuringuid kinnitas, et Kelly ühe põlve eesmine ristatiside on katki. Tuli kiirelt otsustada, mis edasi saab. 

“Koheselt sai küsitud, kas eesmärk on olümpiamängud või karjäär,” nentis Rahu.

Septembri lõpus läks Kelly põlveoperatsioonile.

“Ma ise tahtsin ise opile minna, kui mul midagi on katki, kui ma isegi oleks saanud katkise ristatiga suusatada, siis mul oleks peas ikka kogu aeg olnud, et see on katki ja ma pean seda hoidma. Kas siis oleks lihtsalt kõik nii hästi läinud, kas trikid oleks välja tulnud ja ma oleks mäel kartma hakanud mingeid asju. Ma mõtlesin, et kuna ma olen nii noor ka alles, siis ei ole mõtet ennast veel rohkem ära lõhkuda, kui juhuslikult peaksin selle põlvega veel kukkuma,” selgitas Kelly otsust opile minna.

Selleks, et ristatisideme taastamine oleks võimalikult kiire, otsustati ainuõige otsusena mitte tekitada kasvueas Kellyle uue haava näol teist lihasvaegust, vaid siirati põlve doonorkõõlus. 

Vajalik osa, mida põlve siirdada oli vaja, andis Kellyle tema enda ema Lilian!

Kelly Sildaru ema LILIAN TALVING Tags: Kelly Sildaru. Põlvevigastus. Foto: Alar Truu

“Tuli välja, et Kelly taastumine oleks kiirem ja parem, siis võiks doonorsidet ja kõige efeketiivsem moodus on selleks vanema oma kasutada,” rääkis Tõnis Sildaru.

Nüüd on saavutamas tüdruku põlv aina paremat liikumist.

“Kartsin, et inimesed on solvunud, et ma olümpiale ei saa. Muidugi oleks parem, kui seda ei oleks juhtunud, aga läks nagu läks. Selle vastu ei saa praegu midagi teha, tulebki lihtsalt asja positiivsest küljest vaadata ja mõelda, et küll kõik terveks saab ja hästi läheb, siis saan tagasi mäele!" lausus neiu rõõmsalt.