Video: Robin Roots
Eesti uudised
14. november 2017, 17:56

FOTOD JA VIDEO | Pillifondi kogu täienes enam kui 400 aasta vanuse viiuliga (1)

Eesti Pillifondi kogu täienes perekond Sapožninile kuuluva 17. sajandist pärit hinnalise ja legendaarse viiuliga. Pill teenis Eesti artisti Vladimir „Boba“  Sapožninit kogu tema pika karjääri jooksul.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on pillifondi vajalikkus end paari aastaga selgelt tõestanud. „Tänu Pillifondile saavad juba kaheksa interpreeti kasutada maailma tippklassi kuuluvaid keelpille, mis aitavad kaasa nii nende professionaalsele arengule kui ka tagavad publikule võimsa kontserdielamuse. Seeläbi on tõusnud muusikakultuuri tase ning suurenenud võimalused olla veelgi edukamad rahvusvahelisel areenil. Fond on hea näide, kuidas riigi ja erasektori koostöö saab aidata kaasa Eesti kultuuri arengule ja kui suurepäraseid investeerimisvõimalusi on võimalik leida kultuurivaldkonnas,“ ütles Saar.

Viiuli on valmistanud Itaalia pillimeister Giovanni Paolo Maggini umbes 1610. aasta paiku. Tegemist on pillifondi ühe kalleima muusikainstrumendiga, mis anti tänasel pidulikul kontserdil tähtajaliseks kasutamiseks Frankfurdi Muusika- ja Esituskunstide Akadeemias õppivale Hans Christian Aavikule.

„Perekond Sapožnin on muusikasõpradele teinud harukordse kingituse, andes Eesti üht tuntumat interpreeti teeninud ajaloolise instrumendi noorele viiuldajale kasutamiseks. See annab talle võimaluse maailmatasemel edukalt esineda ning klassikalise muusika austajatele erakordseid elamusi pakkuda,“ sõnas Eesti Pillifondi juhatuse liige Marje Lohuaru.

„Perekonnalegend räägib, et kui Moskvas ringreisil olles vanaisale seda viiulit müügiks pakuti, laenas Boba omaaegsetelt Nõukogude Liidu tippinterpreetidelt päevaga selle ostmiseks raha kokku. Kui teine kuulus viiuldaja David Oistrahh sellest järgmisel päeval kuulis, olevat ta proovinud sundida viiulit müünud meistrit tehingut tagasi pöörama ja seda pilli talle müüma. Raha oli siiski juba makstud ja pilli omanikuks jäi vanaisa Boba,“ rääkis pilli jõudmisest perekonda Vladimir Sapožnin.

Ajaloolisi keelpille on maailmas hinnanguliselt säilinud vaid 7000 ringis ning kaheksa neist asuvad nüüd tänu erainvestoritele ja Kultuurkapitalile Eestis. Kõrge kvaliteediga keelpilli omamine on hädavajalik eeldus, et lüüa läbi rahvusvahelises tippkonkurentsis orkestrandi, kammermuusiku või solistina.

Eesti Pillifondi kollektsiooni pillid kuuluvad erainvestoritele, kes annavad instrumendid fondi vahendusel tähtajaliselt muusikute kasutusse. Eesti Pillifondi pillide hulka kuulub viis viiulit, altviiul ja kaks tšellot. Vanimad Eesti Pillifondi pillid pärinevad 17. sajandist.