LÄHEB RUTEM: Aktiivsem osa ID-kaardi kasutajatest on uuenduse ära teinud. Nüüd on ka kõigil teistel, kes kaarti elektrooniliselt harvem kasutavad, hõlpsam löögile saada ja ID-kaardi sertifikaadid ära uuendada. Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
14. november 2017, 17:38

VIDEO | Riik on esitanud kahjunõude vigaste ID-kaartide tootjale (3)

Eesti riik on vigaste ID-kaartide tõttu tekkinud kulutused kokku löönud ning esitanud kaartide tootjafirmale Gemalto kahjunõude, mille suurus on veel saladus.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) arendusosakonna büroojuht Margit Ratnik ütles teisipäeval toimunud infoüritusel, et Eesti riik on jõudnud oma kulud kokku lüüa ning septembris esitada kahjunõude kaartide tootjafirmale Gemalto. Praegu on kahjunõue töös. „Kulude lõplik suurus selgub siis, kui viimane ID-kaart on uuendatud või välja vahetatud, sest kokku on kõnealuseid kaarte 750 000,“ märkis Ratnik, kes ei soovinud täpsustada, kui suure nõudega on tegu.

Margus Arm, RIA eID valdkonnajuht. Foto: Alar Truu

ID-kaarti on juba jõudnud uuendada üle 232 000 inimese, neist peaaegu 188 000 arvuti vahendusel ja 44 000 kohapeal PPA teenindustes. Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) eID valdkonna juhi Margus Armi sõnul on ID-kaartide kauguuendamise tempo praegu pigem tagasihoidlik, koormused madalad ning ükski huviline ei tohiks koormuse tõttu uuendamisega hätta jääda.

Ratnik soovitab ID-kaarti uuendavatel inimestel kasutada kauguuendamise võimalust. „Aktiivsem osa ID-kaardi kasutajatest on uuenduse ära teinud ning nüüd on kõigil teistel, kes kaarti elektrooniliselt harvem kasutavad, võimalus löögile saada ja ID-kaardi sertifikaadid ära uuendada,“ ütles Arm.

Ratniku sõnul ulatuvad praegu PPA teenindustes järjekorrad kümmekonnast minutist väiksemates teenindustes kuni tunni ajani Tallinna teenindussaalides. Nagu eelmisel pühapäeval, nii on ka eeloleval nädalavahetusel avatud PPA ajutised teeninduspunktid mõningates kaubanduskeskustes suuremates Eesti linnades.

Margit Ratnik, PPA arendusosakonna büroojuht. Foto: Stanislav Moškov

Arm kinnitas, et vanematel ja arvutit mitte kasutavatel inimestel, kes pole kunagi PIN1 ja PIN2 koodi sisestanud ega kavatsegi seda teha, polegi vaja ID-kaarti uuendada. „Nende ID-kaart on samasugune dokument edasi nagu enne, millega saab edasi oma isikut tõendada, näiteks postipakkide järel käia,“ selgitas Arm.

Kuigi uuendamise protsessis on suurem osa tõrkeid parandatud ning süsteemid töötavad, ei pruugi väiksel osal uuendatud sertifikaatidega kaart korrapäraselt toimida või see lukustub. Põhjuseks on erinevate asjaolude koosmõju, ennekõike vananenud operatsioonisüsteemide või kaardi tarkvara mõne varasema versiooni kasutamine. RIA soovitab kasutajatel alla laadida pakutavad tarkvarauuendused, samuti kasutada värskeimat versiooni ID-kaardi tarkvarast. „Eriti oluline on see uuendatud ID-kaardi kasutamiseks, sest kõik enne 24. oktoobrit avalikustatud ID-kaardi tarkvaraversioonid ei toeta uuendatud ID-kaarti,“ ütleb Arm.

Uuendatud ID-kaardiga ei saa praegu veel dokumente krüpteerida, kuid see loodetakse talvepühadeks korda saada. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab uuendada kas oma arvutis või PPA teenindustes järgmise aasta 31. märtsini. 1. aprillist suletakse peatatud sertifikaadid ning ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks tuleb taotleda PPA-lt uus kaart.