Elijah Wood kääbik Frodona „Sõrmuse vennaskonnas“. Foto: Reuters
Inimesed
14. november 2017, 11:49

„Sõrmuste isanda" põhjal sünnib superseriaal (2)

Amazon on omandanud „Sõrmuste isanda“ teleõigused, väntamaks J.R.R. Tolkieni fantaasiaromaanide põhjal „Troonide mängu“ kaliibriga mitmehooajaline megaseriaal ning võimalik, et ka sellest hargnev sõsarsari.

Deadline.comi andmeil võis voogedastusfirma maksta teleõiguste eest koguni 250 miljonit dollarit, trumbates nõnda bravuurikalt üle konkurent Netflixi, kelle pakkumine jäänud 100 miljoni kanti. Kui arvestada juurde arendus- ja tootmiskulud, kasvab projekti hind spetsialistide hinnangul pööraseks. 

Ajakirjanduse teatel hakkab sarja tegevus hargnema „Sõrmuste isanda“ saaga eelses ajas ning tootjateks on Amazoni stuudio koostöös kirjaniku pärandit haldava Tolkien Estate and Trustiga, kirjastusega HarperCollins ning Warner Brosi alla kuuluva New Line Cinemaga, mille hõlma all tõi režissöör Peter Jackson linale „Sõrmuste isanda“ triloogia.

Peter Jacksonit ei võetagi punti?

„„Sõrmuste isand“ on kultuurinähtus, mis on kirjanduse ja kinolina kaudu haaranud mitme põlvkonna fännide fantaasialendu,“ ütles Amazoni stuudio käsikirjaliste seriaalide osakonna juht Sharon Tal Yguado. „Oleme elevil, et saame „Sõrmuste isanda“ fännid viia uuele eepilisele teekonnale Keskmaale.“

Ilmselt võetakse seriaali aluseks Tolkieni „Silmarillion“, mille 1973. aastal surnud kirjaniku poeg Christopher Tolkien isast järelejäänud materjalide põhjal koostas. Kuna Tolkieni eluajal jäi ilmumata veel hulgaliselt Keskmaa-teemalisi legende ja lugusid, mis Christopher hiljem raamatuteks vormis, on megaseriaaliks materjali enam kui küll. 

Deadline.com paneb siiski imeks, et Amazoni hiigelprojektiga pole seotud senine Tolkieni ekraniseerija Peter Jackson, kes koos stsenaristide Fran Walshi ja Philippa Boyensiga manas Keskmaa seiklused ekraanile nii „Sõrmuste isanda“ triloogias kui ka sellele eelnenud „Kääbiku“ kolmikus. Veebikülje andmeil pole Amazon Uus-Meremaa lavastajaga ühendustki võtnud - „vähemalt mitte veel“.