Foto: AFP / Scanpix
Maailm
13. november 2017, 10:56

Lisatud Välisministeeriumi ja Eesti saatkonna kommentaarid.

Eestist pärit pätikamp üritas Austrias edutult juveeliäri röövida (45)

24. oktoobril tungisid neli maskis meest Innsbrucki linnas kella- ja juveeliärisse. Nende tegevusplaani nurjas turvamees, kes ühte meest tulistas. Üks röövel oli tükk aega jooksus, kolm pätti aga tabati kohe ning selgus, et tegemist oli Eesti kodanikega. Austria politsei spekuleerib, et tõenäoliselt tegutsesid kurjategijad kellegi heaks, vahendab Tiroler Tageszeitung.

Rööv Innsbrucki peamisel poetänaval Maria-Theresien-Strassel tekitas linnas paraja furoori. 24. oktoobri hommikul kell 10.08 tormasid osaliselt nägu katvate maskidega neli meest tänaval asuvasse juveelipoodi. Kõik mehed olid relvastatud: kaks tulirelvade, kaks kirvestega. Samal ajal kui püssidega mehed poes viibinud inimesi sihikul hoidsid, hakkasid kirvestega kurjategijad vitriini lõhkuma ja kalleid käekellasid kottidesse kühveldama.

Mehed ei teadnud, et poe tagaruumis jälgis nende tegevust turvamees, kes relva haaras ning pättide suunas kaks lasku tegi. Üks varas sai kuuli õlga ja ehmunud vargad põgenesid eri suundades laiali. Turvamees jooksis vigastatud vargale järele, hoiatades tänaval kõndivaid inimesi põgenevast kurjategijast. Tagaajamine lõppes kuriteopaigast ümber kvartali asuval Erlerstrassel, kus turvamees varga ise vahistas.

Kaks varast võtsid Innsbruckis takso, kuid jäid politseihaarangul vahele. Kas mehed võtsid takso endiselt relvastatuna ja maskides, pole teada. Neljas varas jäi mitmeks päevaks kadunuks.

Selgus, et vahistatud kolmik olid kõik Eestist pärit mehed. Politsei oletas, et ka neljas varas võis olla eestlane ning on praeguseks arreteerinud ka ühe kahtlusaluse. Politsei ei soovinud siiski veel kommenteerida, kas tegu on kuriteos osalenud isikuga või mitte, sest uurimine alles käib.

Austria politsei kommenteerib, et „idaeurooplaste kohta on mehed küllalkti koostööaltid“ ning on kätte saanud ka osalised ülestunnistused.

Usutavasti tegutsesid mehed kellegi heaks. Austria kriminaalpolitsei varguskuritegude osakonna juht Albert Maurer selgitab, et nii kallid firmakellad, mida vargad kottidesse toppisid, on väga keeruline kaup, mida niisama maha ärida, järelikult on tõenäoline, et nelja varga taga seisab keegi viies isik või mõni kuritegelik rühmitus.

Kurjategijad on aga oma võimaliku käsuandja osas vaikinud. Samuti ei ole kolm tuvastatud kahtlusalust soostunud rääkima oma põgenema pääsenud kaaslasest.

Välisministeeriumi avalike suhete osakonna meedianõunik Juhan Mellik kinnitab, et kurjategijad olid tõepoolest Eestist. „Võime kinnitada, et ministeerium ja saatkond Viinis on juhtumist teadlikud“ ütleb Mellik. Vajadusel jälgib saatkond, et kinnipeetutele oleks tagatud õigusabi  - st määratud kaitsja - ning et nende kinnipidamistingimused oleksid võrdväärsed ja mitte kehvemad võrreldes Austria enda kodanike tingimustega. Saatkond jälgib ka seda, et Austria politsei viiks menetlustoiminguid läbi kinnipeetutele arusaadavas keeles.

Eesti saatkond Viinis pikemalt ei kommenteerinud, kinnitades vaid, et saatkond hoiab Austria korrakaitsega ühendust ja jälgib, et kinnipeetute õigused oleks tagatud.