Takahiro Shiraishi Foto: AFP / Scanpix
Maailm
10. november 2017, 23:36

Jaapani valitsus kavatseb pärast nn õuduste maja avastamist enesetapjate veebiküljed kontrolli alla võtta (15)

Jaapani valitsus kavatseb tugevdada kontrolli veebilehekülgede üle, kus tundlikud inimesed saavad jagada enesetapumõtteid.

Selline otsus tekkis Jaapani valitsusel pärast sarimõrva juhtumeid, mille puhul selliseid veebikülgi kasutati. 

Oktoobris leiti Tokyo nn õuduste maja külmikutest ja tööriistakastidest üheksa tükeldatud surnukeha. Uurijad leidsid üheksa pead koos arvukate käe- ja jalaluudega. Inimeste surmas on süüdi 27aastane Takahiro Shiraishi, kes tappis oma ohvrid alates augusti lõpust moel, mis vapustas kogu Jaapanit, kirjutas BBC.

Shiraishi sai oma ohvritest teada sotsiaalmeedia kaudu, kus inimesed jagasid enesetapumõtteid. Väidetavalt meelitas ta ohvrid oma korterisse, öeldes, et võib neid aidata endalt elu võtta. Ohvriteks olid kolm õpilast, kellest noorim oli 15aastane, üks naisõpilane, neli 20. eluaastates naist ning 20aastane mees. Ühe mehe tappis Shiraishi tülis mehe sõbratari pärast. 

Ohvrid leiti ühe kadunud noore naise otsingute käigus.

Tokyos oleva suitsiidiennetuskeskuse juhi Toru Igawa sõnul teeb internet noorte jaapanlaste jaoks olukorda hullemaks. Kui varem takistas inimest kõhklus, sest ei soovitud üksinda surma minna, siis sotsiaalmeediaplatvormid on seda muutnud - sotsiaalmeedia kaudu leitakse selleks kaaslasi.

Vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni statistikale oli 2017. aastal Jaapanis enesetapjaid 19,7 protsenti 100 000 inimese kohta. Veel suurem enesetapuprotsent - 28,3 protsenti 100 000 inimese kohta - on Lõuna-Koreas.