SÕNUM TARTULE: Aivar Riisalu ei tunne ennast pärast IRList lahkumist võlglasena, sest aitas poliitilise jõu linnavolikokku. „Ma loodan, et kõik need IRLi valijad, kes Tartus valisid mind, valisid eelkõige maailmavaadet ja mitte isikut,“ ütles Riisalu.Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
7. november 2017, 22:18

Tartu ja IRLi hüljanud Tallinna abilinnapeakandidaat Aivar Riisalu: mulle tuleks medal anda, et IRL sai Tartus volikokku (71)

Tallinna abilinnapeakandidaadi Aivar Riisalu sõnul pakuti talle pealinnas võimalust arendada omavalitsuses ettevõtlust ja sellest võimalusest ei saanud loobuda. Tartlaste ja IRLi ees Riisalu ennast võlglasena ei tunne, kuna suuresti just tema aitas erakonna volikokku.

Keskerakonna Tallinna abilinnapeade pressiüritus Jaan Poska majas polnud jõudnud alatagi, kui sumin juba üleval oli. Koridorides liikuv ja elurõõmust pakatav Aivar Riisalu jagas ühele ja teisele kommentaare ning põhjendusi, miks ta Tartu asemel tuleb poliitikasse Tallinnas. Kuigi kohalike omavalitsuste valimised toimusid 15. oktoobril ja poliitikute üleminekuaknad ehk (valimis)ringkonnad peaksid ammu kinni olema, teatas Riisalu üllatuslikult, et astub IRList välja ning vahetab Tartu tööposti Tallinna vastu välja.

Ettepaneku Riisalule tegi Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas möödunud nädala kolmapäeva õhtul, pakkudes Tartu IRLi poliitikule kohta Tallinna abilinnapeana, kes hakkaks vastutama ettevõtluse ja innovatsiooni eest.

„Minu kogemused ettevõtluses, mis ulatuvad 30 aasta taha, annavad mulle võimaluse tegeleda linnas järgmiste märksõnadega: ühistupank, Tallinna televisioon, munitsipaalpood, tööstuspargid ja viiendana nimetaksin ma kindlasti ära targa majanduse,“ selgitas praegu parteitu abilinnapeakandidaat oma iseendalegi ootamatut osalemist Tallinna linnaisade pressiüritusel.

Mida aga siis öelda 824 tartlasele, kes valisid linnavolikokku just Riisalu? „Ma loodan, et kõik need IRLi valijad, kes Tartus valisid mind, valisid eelkõige maailmavaadet ja mitte isikut,“ ütles Riisalu. „Mina ei tunne ennast [IRLi ees] võlglasena, sest olen täiesti siiralt elanud kaasa selle erakonna käekäigule. See, et ta Tartus oma nimekirjaga välja läks oli minu teene. Ma arvan, et IRL annab mulle selle eest kunagi medali, sest neil on praegu olemas kolm kohta volikogus.“

Tulevaste Tallinna linnaisade kinnitamine toimub neljapäeval ning kui uskuda volikogu jututubasid, siis kõigile ei ole sugugi mokkamööda üllatusmunana pealinna veerenud Riisalu. Inimlikult on olukord mõistetav, Tallinnas kandideeris 508 keskerakondlast, kuid vajalik polt linnamasinasse toodi 186 kilomeetri kauguselt Tartust.

Tallinna linnapeakandidaat Taavi Aas loodab volikogus siiski saada komplekteeritud meeskonnale positiivset tulemust. Riisalule, kes enne IRLi kuulus pikalt Keskerakonna leeri, jagus Aasal vaid kiitvaid sõnu. „Ma arvan, et tegu on poliitikuga, kes on selles mõttes eeskujuks paljudele, et isegi kui ta on vahetanud erakonda, on ta jäänud viisakaks ega ole asunud oma endist erakonda mustama, mida me pahatihti näeme,“ iseloomustas Aas.

Riisalu kuulus Keskerakonda aastatel 1996–2014, jätkates seejärel IRLi ridades. Toonase lahkumise põhjuseks toob Riisalu Edgar Savisaare rumalused, mida ta ei suutnud taluda.

Teiste Tallinna abilinnapeakandidaatidena seati üles järgmised keskerakondlased: Tõnis Mölder (sotsiaalvaldkond), Eha Võrk (linnavara, elamumajandus), Vadim Belobrovtsev (haridus ja sport), Andrei Novikov (linnaplaneerimine) ja Kalle Klandorf (kommunaalala ja transport). Samuti üllatuslikult pakuti üht abilinnapea kohta roheliste juhile Züleyxa Izmailovale, kelle valdkonnaks oleks keskkonnaküsimused.

Vaata videot: ohtuleht.ee/838595