MOODNE SOOME KLASSIKA: Kati Outinen ja Markku Peltola Soome režissööri Aki Kaurismäki 2002. aasta filmis „Mees ilma minevikuta“, mis on üks Soome 100. aastapäeva filmimaratonil näidatavaid linalugusid. Film kandideeris võõrkeelsele Oscarile. Outinen saabub ka PÖFFile.Foto: Vida Press
Film
7. november 2017, 17:08

Mille põnevaga 21. Pimedate Ööde filmifestival veel publikut kostitab?

PÖFF toob 48tunnise Soome filmide maratoni koos sauna ja viinaga (2)

„Me võimaldame tunda kõigil eestlastel ennast 48 tunni jooksul soomlastena,“ lausub Pimedate Ööde filmifestivali juhataja Tiina Lokk kaks ööpäeva vältava filmiprogrammi kohta, mis pühendatud Soome 100. aastapäevale.

24.–26. novembrini näeb Tallinna Kinomajas järjepanu 23 linateost, mis valminud alates 1938. aastast ja sõelutud välja koostöös Sodankylä Midnight Sun Film Festivaliga. „Need on kõik Soomes kultusfilmid, nii nagu meil on „Viimne reliikvia“ ‒ ära ütle, et sa oled soomlane, kui sa pole neid filme näinud,“ seletab Tiina Lokk.

Peale filmivaatamise saab kinomajas ansambli Marko Haavisto ja Poutahaukat saatel tangot tantsida. „Meil on ka Soome disko, Soome karaoke, Soome viin, Soome köök ja Soome saun,“ loetleb Lokk.

MOODNE SOOME KLASSIKA: Kati Outinen ja Markku Peltola Soome režissööri Aki Kaurismäki 2002. aasta filmis „Mees ilma minevikuta“, mis on üks Soome 100. aastapäeva filmimaratonil näidatavaid linalugusid. Film kandideeris võõrkeelsele Oscarile. Outinen saabub ka PÖFFile. Foto: Vida Press

Novembri viimasel nädalavahetuse maratonüritusele eelneb neljapäeva, 23. novembri õhtul Soomes äsja kodumaise filmi avanädalavahetuse vaatajarekordi purustanud sõjafilmi „Tundmatu sõdur“ rahvusvaheline esilinastus. Kolme esimese päevaga 121 872 vaatajat kogunud linalugu on Soome kirjandusklassikasse kuuluva Väinö Linna romaani kolmas ekraniseering.

„Ükski soomlane ei lähe enne magama, kui ta pole kõiki kolme ekraniseeringut ette võtnud ja arutlenud, milline neist on kõige parem,“ muigab Tiina Lokk ja soovitab festivalilistel selle kohta rohkem küsida režissöör Aku Louhimiehelt, kes linastuseks Tallinna sõidab.

Põhifestivalil neli võistlusprogrammi

21. korda toimuva PÖFFi põhiprogrammi mahub 233 filmi 70 maalt. Aset leiab 20 filmi maailma-, 24 filmi rahvusvaheline ja 10 filmi Euroopa esilinastus. Paarikümnepealine programmitiim, kuhu kuulub filmiprofessionaale maailma eri paigust, on Tiina Loki sõnul valiku langetamiseks kokku vaadanud enam kui 2000 filmi.

„Minu jaoks on huvitav see, et kolme aasta jooksul ei ole olnud filmi, mis oleks meie programmimeeskonnas kõigile meeldinud, või kui isegi on meeldinud, siis erinevatel põhjustel. Mis näitab veel kord seda, kui subjektiivne on kunsti vastuvõtt,“ mainib festivalijuht.

Tiina Lokk tänasel PÖFFi avapressikonverentsil. Foto: Robin Roots

Ülemaailmsest võistlusprogrammist, mis linastub 2015. aastal A-kategooria filmifestivaliks tõusnud PÖFFil kolmandat aastat, leiab plaanitud tosina filmi asemel 18 linateost. Lokk kinnitab, et festivalile kandideerinud filmide valik oli väga-väga huvitav ja laiem kui varem.

Põhivõistlusprogrammi žürii esimees on Dennis Davidson – suhtekorraldaja, kes vastutanud paljude Hollywoodi filmide ja Oscarite gala turunduse eest. Žüriisse kuulub veel filmiasjatundjaid Türgist, Poolast, Jaapanist, Itaaliast ja Lätist, eestlasi esindab produtsent Ivo Felt.

Debüütfilmide programmis astub võistlustulle 16 filmi, eksperimentaalfilmide programmis „Põhjusega mässajad“ kaheksa linateost. Eesti filmide võistlusprogrammis näeb koguni kahe filmi – Sulev Keeduse „Mehetapja / Süütu / Vari“ ning Andres Puustusmaa „Rohelised kassid“ maailmaesilinastust.

PÖFFi avatseremoonial 17. novembril Nordea kontserdimajas näidatakse Belgia-Prantsuse romantilist põnevikku „Võidusõitja ja võllaroog“, mille Belgia on esitanud võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks. Eriprogramm „Fookuses: Flandria” keskendub Belgia flaamikeelse osa filmikunstile.

Kellele jättis sügava mulje 2015. aasta. PÖFFi grand prix’ võitnud „Troon”, saab erilinastusel vaadata Lõuna-Korea režissööri Lee Joon-iki uut ajaloolist draamat „Anarhist kolooniast“. Võistlusprogrammi ei võetud filmi Tiina Loki väitel seetõttu, et ta olnuks teiste peaauhinnale kandideerivate filmidega võrreldes liialt mastaapne ja kommertsiaalne. „Aga patt oleks olnud ta PÖFFilt välja jätta.“

Kokku üle 650 filmi

Kui arvata juurde ka PÖFFi laste- ja noortefestival Just Film ning animatsioonidele ja lühimängufilmidele keskenduv PÖFF Shorts, linastub 17. novembrist 3. detsembrini üle 650 filmi, mida näidatakse enam kui 900 seansil. Sadade väliskülaliste seas saabuvad PÖFFile esindajad mainekatest filmiväljannetest, nagu Variety, Hollywood Reporter, Screen International või IndieWire.

Uue nimega alafestival PÖFF Shorts koondab enda alla Animated Dreamsi ja Sleepwalkersi programmid, kuhu on 4000 kandideerinud lühifilmi hulgast näitamiseks välja valitud ligi 300.

Nii Animated Dreamsil kui ka Sleepwalkersil on rahvusvaheline ja tudengite võistlusprogramm, lisaks selgitab PÖFF Shortsi rahvuslik võistlusprogramm välja parima Eesti uute lühianima- ja lühimängufilmide hulgast.

Soome 100. sünnipäeva puhul näeb Aki Kaurismäki lühifilmide programmi. Samuti toob PÖFF Shorts Tallinnasse Taani animaatorite Michelle ja Uri Kranoti virtuaalreaalsuse installatsiooni „Nothing Happens”, mis pärjatud Euroopa suurimal animatsioonifestivalil Annecys.

PÖFFI TOIMKOND: Rahvusvahelise kommunikatsiooni koordinaator Hannes Aava (vasakult), filmitööstusürituse Industry@Tallinn programmikonsultant Sten-Kristjan Saluveer, Industry@Talilnna ja Baltic Eventi juht Marge Liiske, PÖFFi direktor ja programmijuht Tiina Lokk, Just Filmi juht Mikk Granström, PÖFF Shortsi juht Martin Ruus ning PÖFF Shortsi animatsioonide programmi juht Priit Tender. Foto: Robin Roots