ARMASTUSE VORMID: Kirjanik Mart Kivastik tutvustas neljapäeval Tartus oma vastilmunud esseekogumikku.Foto: Aldo Luud
Raamat
10. november 2017, 10:20

GALERII | Mart Kivastik tutvustas vastset esseekogumikku

„Ühel hetkel ma avastasin, et esseede kirjutamine on hea võimalus kirjutada seda, mida sa ise tahad, ilma et seal sõndagi muudetaks,“ ütles kirjanik Mart Kivastik oma vastilmunud kogumiku „Armastuse vormid“ neljapäevasel esitlusel Tartus, Tasku keskuse Rahva Raamatu kaupluses.

„Mart Kivastiku teine esseekogumik kirjeldab elu, inimesi ja maailma lihtsal, kuid mõtlemapaneval viisil, mis autorile sarnaselt on mehelik, tundeline ning lõhnab isuäratavalt veini ja tubaka järele,“ kirjutab Kivastiku hea sõber teatrikunstnik Silver Vahtre kirjaniku teise kogumiku tagakaanel.

„Kirjutada kolme-nelja lausega nii, et kogu raamatu sisu oleks kokku võetud, see on võimatu ülesanne, aga Silver sai sellega suurepäraselt hakkama,“ ütles Kivastik raamatu esitlusele kogunenud pea kuuekümnele inimesele. „Autorina polegi nii lühikest kokkuvõtvat teksti võimalik.“

Uues raamatus on nii esseid sotsiaalsetel ja ühiskondlikel teemadel, muhedaid reisikirju kui ka autorile eriti omaseid vaimukaid ning sooja huumori ja nukrameelsusega vürtsitatud jutte. Paljud neist on ilmunud Postimehes, Sirbis ja Eesti Ekspressis, raamatust võib leida esseid 90ndate lõpust kuni tänaseni.

Mart Kivastik on kirjutanud romaane, novelle, näidendeid ja publitsistikat, tema režissööri käe all on valminud kaks mängufilmi. Loomingu eest on ta pälvinud kahel korral Tuglase novelliauhinna, lisaks veel Vilde kirjandusauhinna ja Virumaa kirjandusauhinna.

Kirjaniku esimene esseekogumik „Presidendi lapsed“ ilmus 2001. aastal.