TIINA LOKK PÖFF 2016Foto: Kalev Lilleorg
Film
6. november 2017, 15:39

VIDEOD | PÖFF teeb taas läbilõike värskest Saksa kinost

Pimedate Ööde filmifestivalil juba oma populaarsust tõestanud uute Saksa filmide programmis on tänavu ka üks oodatud maailmaesilinastus.

Isabel Prahli linateos „Tuhat võimalust kirjeldada vihma”, mis Saksamaal jõuab ekraanile alles järgmise aasta kevadel, on oma terava ja aktuaalse probleemiasetuse tõttu tekitanud juba ette suurt huvi.

18-aastane noormees sulgeb end selles teadmata põhjusel oma tuppa, viies isa, ema ja õe meeleheite äärele. Siinpool ust aset leidev kurbmäng, lootusetu soov luua pojaga kontakti kujutab endast seni toiminud, aga üha enam lagunemise märke ilmutava ühiskonnamudeli metafoori ja seda on nimetatud ka hikikomori´ks Euroopa moodi.

PÖFFi debüütfilmide võistluskavva kuuluvale linateosele on kirjutanud muusika Volker Bertelmann ehk Hauschka, kes kandideeris tänavu koos Dustin O'Halloraniga filmi „Lõvi” eest ka parima filmimuusika Oscarile.

Kokku on Goethe Instituudi esitletavas uute Saksa filmide programmis 12 teost. „Hääbuva valguse ajastu” kujutab Saksa DV viimaseid hingetõmbeid. „Jäämees” laseb fantaasial lennata, ammutades inspiratsiooni kuulsast muumiast – jäämees Ötzist. „Kas tunned end vahel tühja ja läbipõlenuna?” on Saksa komöödia absurdne pärl.

 

Kümne mängufilmi kõrval on kavas ka avangardkunstnik Joseph Beuysist jutustav dokumentaalfilm ja telesarja „Babülon Berliin” kaks esimest osa. Tegu on kõigi aegade kalleima Saksa seriaaliga, mille tegevus leiab aset 1920ndate Berliinis - organiseeritud kuritegevuse ja poliitilise äärmusluse ajastul, mis valmistas ette natsionaalsotsialismi levikut. Sarja üks režissööre on Tom Tykwer.

Koguni kahe filmi puhul - „Ümbersõit” ja Just Filmi kavva kuuluv „Vaid üks päev” - on tegu rahvusvahelise esilinastusega.

Programmi PÖFFi koordinaatori Christoph Gröneri sõnul annavad Saksa filmis juba mitmendat aastat järjest tooni naislavastajad, aga tähelepanuväärne on ka filmitegijate suurenenud huvi fantaasiamaailmade vastu. „On tunda kaugenemist eelnevate aastate sotsiaalrealistlikust filmist. Valgustus muutub väljendusrikkamaks, puudutatakse rohkem apokalüptilisi teemasid, kujutatakse tegelaste tumedamaid pooli,” kirjutab ta saatesõnas.

Goethe Instituudi programmikoordinaator Markus Köcher väljendas heameelt, et viljakas koostöö PÖFFiga jätkub ja Tallinna ning Tartu ekraanidele jõuab taas nii palju hoolikalt valitud Saksa filme. Ta rõhutas ka, et koos filmidega saabub Eestisse hulk režissööre.

Kavva kuuluvad:

„Tuhat võimalust kirjeldada vihma” (Tausend Arten, den Regen zu beschreiben), Isabel Prahl
„Axolotl Overkill”, Helene Hegemann
„Ümbersõit” (Detour), Nina Vukovic
„Aiad” (Sommerhäuser), Sonja Maria Kröner
„Kolm tippu” (Drei Zinnen), Jan Zabeil
„Kas tunned end vahel tühja ja läbipõlenuna?” (Fühlen Sie sich manchmal ausgebrannt und leer?), Lola Randl
„Jäämees” (Der Mann aus dem Eis), Felix Randau
„Hääbuva valguse ajastu” (In Zeiten des abnehmenden Lichts), Matti Geschonneck
„Beuys”, Andres Veiel
„Neljal käel” (Die Vierhändige), Oliver Kienle
„Babülon Berliin” (Babylon Berlin), Henk Handloegten, Tom Tykwer ja Achim von Borries
„Vaid üks päev” (Nur ein Tag), Martin Baltscheit

Filmide „Tuhat võimalust kirjeldada vihma” ja „Vaid üks päev” piletid on juba müügil, ülejäänud kava pääsmeid hakatakse müüma alates 10. novembrist.

PÖFF leiab tänavu aset 17. novembrist 3. detsembrini.