"Vihmas ja päikeses", leia Aarne ÜkskülaVideo: Eesti Filmi Instituut
Film
30. oktoober 2017, 14:54

AJALOOLINE VIDEO | Vaata Aarne Üksküla kõige esimest filmirolli (18)

1960. aastal oli Aarne Üksküla veel 22-aastane lavakatudeng, kuid juba siis sai ta esimesed tuleristsed filmilinal. Tõsi, nagu nii mitmelgi teisel suurel näitlejal kogu maailmas, tuli ka Ükskülal esimeses filmis leppida väga napi rolliga.

Film "Vihmas ja päikeses" jutustab noorest töömehest Jaagust (peaosas varalahkunud Jaan Saul), kes on maailmaga pahuksis. Talle tundub, et kõik, mis ta ette võtab, lõpeb halvasti. Ent soojuselektrijaama ehitusel kohtab ta kommunistlikke noori, kes tema ägedust küll heaks ei kiida, kuid ei mõista teda ka hukka ja on valmis talle hädas appi tulema. Pikkamööda avaneb tema loomuse teine pool.

Film on täis tuliseid tööstseene ja huvitava koreograafilise lahendusega kaklusstseene. Sekka ka romantikat Jaagu ja töölisneidude vahel. Filmi lavastajaks on Herbert Rappaport, kelle tuntuimate filmide sekka kuuluvad kultuslikud "Valgus Koordis" ja "Elu tsitadellis". "Vihmas ja päikeses" jäi Rappaporti viimaseks filmis. Teistes suuremates rollides mängivad muuhulgas Mikk Mikiver, Jaanus Orgulas ja Aksel Orav.

Filmi lõpufaasis läheb mõtlik Jaak jalutuskäigule ja allub šveitseri kutsele külastada restorani, kus teda tervitavad kolm noormeest. Üks noormeestest ongi Aarne Üksküla, kellel filmis küll sõnalist rolli pole, eetriaegagi on napid neli sekundit, aga tuleristsed filmilinal needki. Üksküla järgmine mängufilm linastus 1966. aastal ja "Ühe suve akvarellides" oli tal juba täita peaosa.