Lendas üle käopesa vestlusõhtu Rakvere Teatris, kus korraga olid laval kolm sama osa mänginud meestFoto: Robin Roots
Teater
29. oktoober 2017, 13:05

GALERII | „Lendas üle käopesa“ eri ajastute peaosalised kohtusid publikuga (3)

Reedel kohtusid Rakvere teatris pärast „Lendas üle käopesa“ etendust publikuga vestlusõhtul kolm näitlejat – Tõnu Kark, Hannes Kaljujärv ja Üllar Saaremäe, kes kõik on erinevatel aegadel kehastanud selle näidendi peategelast McMurphyt.

Esimest korda jõudis „Lendas üle käopesa“ Eesti lavalaudadele 1985. aastal Noorsooteatris, kus seda tollases Tompi kultuuripalees ehk Salme kultuurikeskuse 600-kohalises saalis mängiti 153 korda täissaalidele. Noorsooteatri lavastus oli selge mäss totalitaarse riigikorra vastu ning rahvale oli üks-üheselt selge, mida markeeris hullumaja ja kes oli McMurphy, kutsudes hullmaja elanikke vastuhakule.

Lavastuse populaarsusele aitas kindlasti ka kaasa ka samal  aasal esilinastunud ja ka meie ekraanidele jõudnud samanimeline film, kus peaosas hiilgas Jack Nicholson.

2014. aastal lavastas näidendi Vanemuises Mart Koldits, kes muutunud oludes keskendus ühiskonna kui suure masina ja inimese kui selle masinavärgi väikse mutri vastasseisule ja kus mäsumeelset McMurphyt mängis Hannes Kaljujärv.

Möödus veel kolmteist aastat, kuni näidend jõudis lavale Rakvere teatris, peaosas ei keegi muu kui Üllar Saaremäe, kes kohtumisõhtul publikuga rõhutas, et Eili Neuhausi lavastus keskendub ennekõike inimeste omavahelistele suhetele, võimumängudele inimese sees. Vestlusõhtut kolme erineva lavastuse kolme esineva McMurphyga vedas Jüri Aarma, kes legendaarses Noorsooteatri lavastuses ka ise kaasa tegi.

Pikemalt saab kohtumisõhtust ning lavastuste ja kolme esineva MacMurpy sünniloost läbi asjaosaliste meenutuste lugeda teisipäevasest Õhtulehest.