Sotsiaalministeerium kavatseb töövahendusega tegelevatel ettevõtetel nagu CV Keskus ja CV-Online keelata tööd otsiva inimese automaatotsingud tunnuste alusel, mis võivad viia ebavõrdse kohtlemiseni.Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
27. oktoober 2017, 21:47

TV3 VIDEO | Lõpp ebavõrdsele kohtlemisele! Kuidas mõjutab uuest aastast jõustuv võrdse kohtlemise seadus tööandjaid? (24)

Sotsiaalministeerium kavatseb töövahendusega tegelevatel ettevõtetel nagu CV Keskus ja CV-Online keelata tööd otsiva inimese automaatotsingud tunnuste alusel, mis võivad viia ebavõrdse kohtlemiseni.

Edaspidi võetakse ettevõtjatelt võimalus sorteerida kandidaate näiteks soo, vanuse või emakeele järgi. Isikuandmete töötlemine peab piirduma kvalifikatsiooni ja töökogemusega, vahendas TV3 "Seitsmesed". Mõned erandid on aga lubatud. 

"On mõistetav, et kui tööandja otsib endale baleriini, siis on selge, et tegemist on naisega, ja sellist otsingut on lubatud teha. Ja kui otsitakse kasiinosse diilerit, on lubatud otsida inimest, kes on üle 21 aasta vana," selgitas sotsiaalministeeriumi tööhõive osakonna juhataja Sten Andreas Ehrlich.

CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt ütles, et statistika näitab, et tööandjad otsivad inimesi eelkõige töökogemuste ja oskuste järgi. Täiendav regulatsioon võib aga kaasa tuua vastupidise efekti. Auväärt kahtleb, kas see regulatsioon üksikute tööandjate käitumist muudab. "Pigem ma kardan seda, et need töötajad saaksid ühe väga ebameeldiva töövestluse sellise tööandja juures," ütles ta.

Eelkõige puudutab regulatsioon siiski tööandjaid. "Tööandjatel on täna siiski olukord keeruline, töökäte nappus on tuntav ja muutub aina tugevamaks. Ehk mida rohkem tööandjad endale lisafiltreid seavad, seda keerulisemaks nende olukord muutub ja seda raskem on neil leida endale sobivat töötajat," rääkis Auväärt.