„DÜNASTIA“ SEKSISÜMBOL: Jugoslaavia printsessi tütar Catherine Oxenberg tegi 1980. aastate algul televisioonis võimsat karjääri.Foto: VIDA PRESS
Inimesed
27. oktoober 2017, 17:34

„Dünastia“ täht: mu tütar on sadistliku sekti küüsis! (4)

1980. aastate menusarjast „Dünastia“ tuttav Catherine Oxenberg (56) on ahastuses. Näitlejanna püüab kõigest väest päästa oma 26aastast tütart kurikuulsast ususektist, mille liikmeid näljutatakse ja põletatakse tulise rauaga. 

Jugoslaavia printsessi Elizabethi (Jelisaveta) vanem tütar Catherine on elanud pealtnäha muinasjutulist elu. Piltilus neiu debüteeris 1982. aastal telefilmis „Charlesi ja Diana kuninglik romanss“ Walesi printsessi Dianana. 1984 sai Catherine maailmakuulsas USA seebiooperis „Dünastia“ Amanda Carringtoni rolli. Nüüdseks purunenud abielust näitleja Casper Van Dieniga on Catherine'il kaks teismelist tütart: Maya ja Celeste Alma. Kuid Catherine'il on ka kolmas tütar, 1991. aasta juunis sündinud India Riven Oxenberg, kelle isa isikut ta pole avaldanud. Nüüd pihtis näitlejanna ajakirjale People, et poleemiline sekt on Indiale ajupesu teinud ja too keeldub sealt lahkumast, ehkki on eluohtlikult nälginud.

Õigupoolest tegi tütrele 2011. aastal ettepaneku osaleda enesetäiendusprogrammi Nxivm koosolekul Catherine, kes lootis nii Indiaga lähedasemaks saada. Ligi 20 aasta jooksul on umbes 16 000 inimest ladunud New Yorgi osariigi pealinnas Albanys tegutseva firma õpikodade eest välja koguni 3400 dollarit. Jüngrid kutsuvad Nxivmi juhti Keith Raniere'i (57) Vanguardiks ehk Eelväeks. Nxivm korraldab New Yorgis, San Franciscos ja Mehhikos kursusi, mis väidetavalt aitavad oma mina avastada ja arendada.

EMA JA TÜTAR: Catherine ja India 2000. aastal.  Foto: VIDA PRESS

Catherine kinnitab, et talle tundus programm kuidagi imelik. Aga India – „kõige armsam, leebem, lihtsam kõigist mu lastest“ – viskus organisatsiooni rüppe, külastades üha rohkem selle kalleid kursusi, värvates ka sõpru ja tühjendades oma pangakontot pärandusest. Mullu kolis India Albanysse.

Aprillis said ema hirmud kinnitust. Sõbranna Bonnie Piesse (34), kes oli hiljuti Nxivmist lahkunud, rääkis, milline roll on Indial tegelikult selles salajases õeskonnas. „Sa pead oma tütre päästma,“ kinnitanud Bonnie. Nxivmi endised liikmed on rääkinud, et neidude ihule põletatakse tulise rauaga Keith Raniere'i initsiaalid. Nad on otsekui orjad. Mõne naise sõnul pole sektitaridel lubatud süüa rohkem kui 800 kalorit päevas. Bonnie sõnul oli India talle jaanuaris nende viimasel kohtumisel öelnud, et ei söö patukahetsuseks kolm päeva.

Kevadel kutsus Catherine Indiat koju sünnipäeva tähistama. Telefonikõne lõpus oli India öelnud: „Emme, mu juuksed langevad välja ja mul pole aasta aega päevi olnud. Peaksin ehk arsti juurde minema?“ Kui tütar mais koju naasis, oli ta šokeerivalt kõhn. Ema nõudis, et India abi otsiks, kuid too naasis järgmine päev Albanysse ja katkestas emaga suhted. „Mul on kõik väga hästi,“ kirjutas neiu 19. oktoobril Facebookis. „Ma ei ohustaks eluilmaski end ega oma lähedasi.“ Kuid Catherine on pöördunud meedia poole: „Olen abitu. Olen oma lapse kaotanud ja teen kõik, et teda tagasi saada.“