Raamat

Sisult vananenud raamatud – makulatuur või killuke ajalugu? (10)

LISA KOMMENTAAR

R.K.28. oktoober 2017, 19:10
To 12.43
Tahaksin Sinuga kohtuda ja Sind suisa käega katsuda, sest tõenäoliselt oled ainus inimene maailmas, kes on lugenud August Kitzbergi "Vaeste patuste alevit", ja seda veel kolmes erinevas variandis. Kitzberg pole iialgi sellenimelist raamatut kirjutanud. Kust Sina selle leidsid?
mul neid veel alles terve pakk30. oktoober 2017, 11:24
tahad ära osta ,see tükk 66 Eurot
Ajalugu õpetab!28. oktoober 2017, 13:54
Nagu piibel on ajaloolaste jaoks aegumatu varasalv, nii on seda ka Marxi, Lenini, Stalini, Mao, Hitleri jt, jt. teosed. Neid ei saa kuidagi pahna hulka arvata sest on sügava jälje jätnud inimühiskonna arenguteele. Et inimkonna ajalugu mõista, selleks peame tutvuma minevikus või olevikus viljeldatud, viljeldavate ideoloogiate alustega, võimalusel nende algallikaist. Nende "ümberjutustamine" mingist hetkevajaduse aspektist moonutab ajalugu, on pea alati mingit muud ideoloogiat kandja nägemus ehk ajaloo ümberkirjutamine nagu see täna Eestimaal järjekordselt päevakorral. Need raamatud võivad mõnikord valetada aga eks seegi iseloomustab antud aega, inimesi ja olusid.
.28. oktoober 2017, 12:43
Parim näide kirjanike tõekspidamistest ja müüdavusest on August Kitzbergi "Vaeste patuste alev"--mida kirjutati viis (sic!) korda ringi, iga kord vastavalt valitsevale korrale ja ideoloogiale. Peaasi, et trükitaks, ja oma sandikopikad kätte saaks.
Olen lugenud neidt kolme täiesti erinevat versiooni. Vastik, müüdav värk.
28. oktoober 2017, 14:03
Pea nüüd - need eriversioonid mingitest raamatutest, erinevate ideoloogiatega kohandatud, need on kõik versioonid koos omaette väärtus. Neid kõiki lugeda on vast kordi rohkem väärt kui ainumalt ühte neist. See ei muuda "Vaeste patuste alevit" rohkem väärtusetuks vaid lisab sellele väärtust. Mõtle, aga mõtle hästi?
äsja kuulsin28. oktoober 2017, 11:31
et J. Stalini köidete eest makstakse raamatust 50 Eurot tükk , pidi olema väga nõutav juba kõikjal
mina pakkusin 10028. oktoober 2017, 18:11
kuid pole veel keegi pakkunud
andsin ära eile29. oktoober 2017, 15:40
ühe raamatu eest 200 EURI puhtalt kätte
Ise28. oktoober 2017, 08:23
arvan, et palju pahna on toodetud küll. Seda säilitada vajadust pole. Et aga määrata, mis on jama, tuleks asjatundlikel inimestel anda nende kohta ülevaade, kas nad tuleks maha kanda või säilitada või säilitada veebis. Tegema peaks seda 4-5 isikut üksteisest sõltumatult, kui kõik peavad mingit sisu jamaks, siis on otsus selge, 1 eriarvamus nõuaks juba lisauuringut. Kuid aastate jooksul saaks me tõesti prahist lahti. Parim on muidugi pahn veebi suunata, see rahakulutus õigustaks end äragi. Väga lihtne on ju näiteks raamatuid pildistada, 6 kahepoolset lehekülge minutis, so 12 lk minutis. Tootlikkus oleks väga hea. Teha võiks seda väikse tasu eest ka kooliõpilased, saaksid vähemalt mingigi töö maigu suhu, muidu ju kasvatatakse meie koolis viha töötamise vastu.
kle29. oktoober 2017, 20:46
pildistamiseks, nagu SIna nimetad, ehk skäneerimiseks on ikka masinad olemas, mis ise lehti oskavad pöörata, ka tekstituvastus on täitsa toimiv. Kõigi raamatute sisse skäneerimiseks kulub siiski aega. Kirjatükk räägib tõesti mitte millestki - loomulikult ei toimu raamatukogudes puhastusi, mille käigus kindlad autorid või pealkirjad välja selekteeritakse. Pealegi oleks praegu raamatukogul kallis kirvemeest palgal pidada, egas enam nõukogude aeg pole, kui tehtu eest tükitööna sai maksta.