NOBELI PREEMIA LAUREAAT: Pablo Neruda pälvis 1971. aasta oktoobris, mil ta tegutses Tšiili suursaadikuna Prantsusmaal, Nobeli kirjandusauhinna.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
26. oktoober 2017, 17:54

Kas Tšiili poeet Pablo Neruda mürgitati? (2)

Rahvusvaheline teadlaste tiim on 100 protsenti veendunud: kuulus Tšiili poeet Pablo Neruda ei surnud vähki, nagu seni väideti. Kas Nobeli kirjandusauhinna laureaat võidi tõepoolest mürgitada?

69aastane Pablo Neruda suri 23. septembril 1973 Santiagos Santa Maria haiglas. 12 päeva varem kukutas Augusto Pinochet sõjaväelise riigipöörde abil president Salvador Allende ja demokraatlikult valitud valitsuse. Tšiili luuletaja ametlikuks surmapõhjuseks nimetati eesnäärmevähist põhjustatud kahheksiat ehk kurnatust ja kõhnust. Ent eelmisel nädalal kuulutas 16 teadlasest koosnev rahvusvaheline tiim oma täielikku veendumust, et Nerudat ei tapnud vähk.

Kopenhaageni ülikooli doktor Niels Morling kinnitas The Guardiani teatel, et surmatunnistusel seisvast kahheksiast ei saanud Neruda puhul juttugi olla. „Neruda oli surres ülekaaluline mees. Tema viimase elujärgu kõik ülejäänud asjaolud viitasid mingisugusele infektsioonile.“

Hunta kartis, et Neruda võib tülikaks muutuda?

Päev enne Neruda surma külastas teda Mehhiko suursaadik Tšiilis, kes kinnitas, et Santiago lennuväljal ootab lennuk, mis viiks ta jalamaid Mehhikosse turvalisse paika, kus ta saaks parimat võimalikku ravi. Neruda kõhkles ja ütles, et ootaks meelsasti veel kaks päeva. Kuid järgmisel päeval ta suri. Mürgitamisversiooni pooldajad toonitavad, et Neruda oli tuntud kommunist, kes võinuks huntat eksiilist kritiseerida. Nii olevatki poeet mürgitatud, et takistada teda Tšiilist lahkumast.

2013. aastal andis Tšiili kohtunik Mario Carroza korralduse Neruda maised jäänused välja kaevata. Põhjuseks oli luuletaja autojuhi Manuel Araya intervjuu Mehhiko ajakirjanikule Proceso. Sohvri sõnul helistas meeleheitel Pablo haiglast ja rääkis, et talle süstiti magamise ajal midagi kõhtu. Poeedi säilmed ekshumeeritigi ja saadeti nelja riigi kohtuekspertiisi laboritesse. 2015. aastal teatas Tšiili valitsus: on väga tõenäoline, et Neruda surmas on süüdi keegi kolmas osaline. Poeedi säilmed sängitati mullu taas tema koju Isla Negra rannarajoonis, kuid analüüsid jätkusid. 

SÄILMETE VÄLJAKAEVAMINE: Kohtuekspertiisi spetsialistid ja nende abilised 2013. aasta aprillis Pablo Neruda maiseid jäänuseid välja kaevamas. Foto: Reuters/Scanpix

Tunnistajate sõnad Neruda viimaste elupäevade seisundi kohta räägivad üksteisele vastu. Mõne külastaja sõnul oli Pablo peaaegu koomas, teised väidavad, et ta dikteeris oma sekretärile Homero Arcele mälestusi.

Teine ekspert, Hispaanias asuva Murcia ülikooli esindaja Aurelio Luna kinnitas ajakirjanikele samuti nagu Morling, et nende meeskond on veendunud: surmatunnistus ei vasta tegelikkusele. Tema sõnul leidsi teadlased säilmetest midagi laboris kasvatatud bakterite sarnast. Neid hakatakse analüüsima ja vastuseid võib loota aasta jooksul. Teadlased lisasid siiski, et bakterid võisid imbuda Neruda jäänustesse matmispaigast või tekkida surnukeha lagunemise käigus.

Neruda järeltulijad vastakatel arvamustel

Neruda ainus laps, esimesest abielust sündinud tütar Malva Marina suri kaheksa-aastaselt, olles koos emaga Saksamaale pagenud. Neruda järeltulijad on mürgitamisteooria suhtes vastakatel arvamustel. Üks õepoeg Rodolfo Reyes on veendunud, et onu tapeti, teine, Bernando Reyes, nimetab seda väidet kõmujanuseks. 

2009. aastal vahistati kuus meest seoses aastatel 1964–1970 Tšiili presidendina tegutsenud Eduardo Frei Montalva surmaga 1982. aastal. Sõjaväelise diktatuuri vastu sõna võtnud Montalva lamas samas haiglas ja palatis kus Nerudagi. Ametlik surmapõhjus oli planeeritud songalõikuse järel tekkinud septiline šokk, kuid kahtlusaluseid süüdistati Montalva tapmises talliumi ja sinepigaasiga. Algul ei võetud kohtuasja menetlusse, kuid tänavu augustis arreteeriti kuuik –  neli arsti, luureagent ja presidendi autojuht – uuesti ja neile esitati süüdistus Montalva mõrvamises.

POEET NAASEB KOJU: 26. aprillil 2016 maeti Pablo Neruda säilmed uuesti tema majamuuseumi territooriumile. Foto: Reuters/Scanpix