Foto: Helin Loik
Inimesed
24. oktoober 2017, 10:04

Karl Ristikivi põrm sängitatakse Pärnumaal kodumulda (3)

Laupäeval, 28. oktoobril sängitatakse Pärnumaal Paadrema kalmistul kodumulda kirjanik Karl Ristikivi (1912–1977), kelle põrm jõudis hiljuti Eestisse Stockholmi metsakalmistult.

Sellega on sümboolses mõttes lõpule jõudnud suure kirjaniku kodumaatus, mida ta oma loomingus korduvalt mainis.

„Kodumaatus oli üks etapp Ristikivi kui looja teekonnal. Mul on hea meel, et tema kodupaik ta taas vastu võtab,” on öelnud Janika Kronberg, Karl Ristikivi seltsi asutaja ja eestvedaja.

Eesti kirjanike liidu esimehe Tiit Aleksejevi sõnul on Karl Ristikivi loomingu väärtus kestev ja ajas kasvav. „Tammsaare luges teda oma mantlipärijaks ning ta ei eksinud – Ristikivi loomingut antakse välja üha uuesti ja selle mõju suureneb, mitte ei vähene,” ütles Aleksejev. „Kirjandusest ei pea alati vastuseid otsima, aga tänase päeva kohta on Ristikivil nii mõndagi öelda. Mida tähendab Euroopa ja mida tähendab olla eurooplane.”

Ristikivi kojujõudmine on lisaks kirjandusinimestele oluline kohalikele. Paadrema lähedal asuvas Uue-Varbla mõisas on avatud kirjaniku mälestustuba.

Karl Ristikivi mälestusteenistus Paadrema kirikus algab laupäeval, 28. oktoobril kell 14. Teenistuse järel maetakse urn Ristikivi tuhaga Paadrema kalmistule kirjaniku ema kõrvale.