MIS SAAB EDASI? Taavi Rõivas ahistas Malaisias peetud peol oma kaasmaalast, kuid hoolimata ohvri kirjeldustest on poliitik süüdistustest seni omaks võtnud vaid liiga lähedal tantsimise.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
23. oktoober 2017, 07:51

Taavi Rõivase ahistamisohver ei taandu varem öeldust (341)

Taavi Rõivase ahistamise avalikkuse ette toonud naine andis oma teise intervjuu, milles rääkis muu hulgas, et ei tagane oma varasematest väljaütlemistest. Taavi Rõivas ise on seni tunnistanud vaid ebamugavalt lähedal tantsimist, kuid mitte agressiivset suudlemist, riietest kiskumist ja käppimist. 

Laupäeval avaldas Eesti Päevaleht (EPL) artikli, milles sai teist korda sõna Taavi Rõivase ahistamise avalikkuse ette toonud naine, keda on nimetatud tema anonüümsuse huvides Katriniks (naise õige nimi on EPLi toimetusele teada). Hoolimata tõsiasjast, et Malaisias peetud pidu kirjeldanud artikkel ilmus üle nädala tagasi, on Katrin pärast esimest intervjuud avalikkuse ees vaikinud. Meedia vahendusel on sõna saanud Taavi Rõivas, samal peol viibinud isikud, Rõivase toetajad ja ka vastased, kuid Katrin on olnud kadunud kui tina tuhka, mistõttu on arvatud sedagi, et tegu on väljamõeldisega.

Katrin sõnas aga Eesti Päevalehele, et lugu hakkas oma elu elama, kohati moonduma ja tekitas vastakaid arvamusi, seetõttu otsustas ta taas avalikult rääkida. „Ja eelkõige ma loodan, et lõppkokkuvõttes seisan ma tugevamana iseenda ja teiste inimeste eest, kes on võib-olla sattunud sarnasesse kimbatusse, kus ühe inimese võim on nii usutav, et tavalise inimese tõde ei lähe mitte kellelegi korda,“ sõnastas ta EPLi artiklis veel ühe põhjuse.

Kuigi esialgu levis info, et helisalvestis, millel võis kuulda teiste peol viibinud naiste kirjeldusi, lekitati meediasse Taavi Rõivase nõuniku Ave Tampere eestvedamisel, õnnestus Delfil välja selgitada, et helifailid lekitas meediasse naiste tööandja. Nimelt lasi Malaisias tegutsev ettevõtja oma alluvatel tema juuresolekul peosituatsioone kirjeldada.

Helilindile ligi pääsenud Delfi ajakirjaniku andmetel selgitas näiteks basseini tõugatud naine, et temal pole peoseltskonnale kaebusi, sest ta toimetati koju ja koos temaga vette sattunud mobiiltelefon kompenseeriti.

Ta lisas, et peo õhkkonnas polnud mingisugust nii-öelda hõngu nendele tegevustele, mida on artiklites mainitud, ning et seal õhtusel üritusel olnud tüdrukud kõik teadsid üksteist. „Välja arvatud üks ekstra eestlane, naisterahvas, kes oli sinna peole kutsutud, kes ei olnud meiega koos ning tema tegevuste või tema kogemuste kohta ma ei oska mingisuguseid muid kommentaare anda, kuna me ei ole näinud seda situatsiooni ise kõrvalt ega pealt, aga ma tahaks väga selgelt seda öelda, et need naisterahvad, kes seal peol olid, nemad kindlasti, mina kaasa arvatud, ma olin seal peaaegu lõpuni, ma ei tundnud kuidagi, et keegi oleks minuga valesti käitunud või mingisugusel moel seksuaalselt mingisugust ahistust toime pannud,“ vahendas Delfi helisalvestuselt kuuldut.

Laupäeval ilmunud artiklis sõnas ahistamise ohvriks langenud Katrin, et peol viibinud naised olid alguses tema vastu toetavad ja mõistvad, kuid ei jaga tema väärtushinnanguid ja põhimõtteid inimese rollist kodumaa esindajana.

Kuigi Taavi Rõivas on avalikkuse ees tunnistanud vaid naisele liiga lähedal tantsimist, ei tagane Katrin oma viimatises intervjuus juba varasematest kirjeldustest, mille kohaselt tõmbas poliitik naise baarileti lähedal olnud külmkapi juurde, kus püüdis kleiti üles kiskudes naist agressiivselt suudelda ja käperdada. „Lükkasin teda eemale ja ütlesin: lõpeta,“ meenutas Katrin ja lisas, et ei osanud selles olukorras ennast kuidagi kaitsta, kuid tal õnnestus siiski ahistaja küüsist pageda ja ülejäänud peoseltskonna juurde tagasi minna.

Seoses Katrini sõnavõtuga laupäevases lehes püüdis Õhtuleht Taavi Rõivasega nädalavahetusel ühendust saada, kuid paraku tulutult: poliitik ei vastanud kõnedele, sõnumile ega e-kirjale.