LAPSEPÕLVEPILT: Viieaastane Camilla (keskel) koos ema Rosalindi, noorema õe Annabeli (vasakul) ja väikevenna Markiga 1952. aastal. Foto: Vida Press
Inimesed
19. oktoober 2017, 20:30

HERTSOGINNA CAMILLA: vaatasime õudusega, kuidas ema meie silme all 20 sentimeetrit kahanes! (6)

„Meie pere ja mina vaatasime õudusega pealt, kui ema meie silme all sõna otseses mõttes kahanes. Ta jäi umbes 20 sentimeetrit lühemaks ja nii kühmu, et toit ei seedunud korralikult ja söögiisu kadus. Perearst oli kaastundlik, kuid seda hirmsat valu, mida mamma nii stoiliselt talus, ei osanud ta leevendada.“ Nii räägib prints Charlesi abikaasa Camilla, kelle ema ja emaema surid luuhõrenemise tõttu koletutes piinades ning kes seetõttu võitleb kirglikult, et inimesed õpiksid seda haigust ennetama. 

Cornwalli hertsoginna Camilla (70) on juba 1994. aastast peale Briti osteoporoosiühingu president. Ta võttis nõuks võidelda luuhõrenemise vastu, sest oli näinud oma silmaga, kuidas tema armastatud ema ja vanaema piinlesid. Noore naisena elas Camilla osteoporoosi põhjuse ja tagajärgede suhtes õndsalikus teadmatuses. Toona peeti loomulikuks, et vanad inimesed kühmu tõmbuvad. Kuid näinud oma silmaga luuhõrenemise tekitatud piinu, tahab Camilla teha kõik, et teised selle haiguse all kannatama ei peaks.

Camilla ema Rosalind Shand suri 1994. aastal 72 aasta vanuses. Kaheksa aastat varem oli 86 aasta vanusena lahkunud tema ema Sonia Keppel. Mõlemad olid omal ajal hurmavad aadlikaunitarid. Ja mõlemad pidid hilisemas elus hirmsaid piinu taluma. 

„Pidin nägema, kuidas mu ema ja vanaema kannatasid selle haiguse tõttu valude ja avaliku häbi all,“ rääkis Briti troonipärija prints Charlesi teine abikaasa Daily Maili teatel. „Meie pere ja mina vaatasime õudusega pealt, kui ema meie silme all sõna otseses mõttes kahanes. Ta jäi umbes 20 sentimeetrit lühemaks ja nii kühmu, et toit ei seedunud enam korralikult ja söögiisu kadus. Kohalik perearst oli lahke ja kaastundlik, aga nagu meiegi, ei suutnud ta seda hirmsat valu, mida mamma nii stoiliselt talus, peaaegu millegagi leevendada.“

Camilla sõnul ei saanud tema ema hilisematel eluaastatel ilma lisahapnikuta hingata. Samuti ei pääsenud ta oma armastatud aeda kõpitsema, sest kõndimisraam oli kohmakas. „Usun, et ema elukvaliteet muutus nii halvaks ja tema kannatused nii talumatuks, et ta lihtsalt alistus ja kaotas eluisu,“ seletab Cornwalli hertsoginna nüüd, kus on ise peaaegu sama vana, kui tema ema oli surres. 

„Tollal räägiti sellest sandistavast luuhaigusest haruharva,“ seletab hertsoginna, lisades, et ka diagnoosida osati osteoporoosi harva. „Mida ütleksin oma nooremale minale, nüüd, kus tean sellest haigusest niivõrd palju rohkem? Söö tervislikku toitu, kus on ohtralt kaltsiumi ja D-vitamiini, treeni tublisti. Mõlemat on vaja tugevate ja tervete luude hüvanguks.“ 

VALUSAD MEENUTUSED: Hertsoginna Camilla sõnul surid tema ema ja emaema osteoporoosi tõttu hirmsates piinades. Foto: AFP/Scanpix

Luuhõrenemine ähvardab ennekõike naisi

Luutiheduse kadu kuulub loomuliku vananemise juurde, kuid menopausi tõttu on naised selle suhtes eriti vastuvõtlikud. Osteoporoos võib põhjustada valulisi ja aeglaselt paranevaid luumurde. Kõige hullematel juhtudel võib süütu köhatus või aevastus roide murda või selgroogu kahjustada. 

Luu tugevusele pannakse alus ennekõike 20. eluaastates. Pärast 30. eluaastat on võimalik luu tugevust vaid säilitada, mitte aga suurendada. Eesti Osteoporoosi Seltsi teatel on parim kaltsiumiallikas toit – piimasaadused, rohelised köögiviljad, kalakonservid väikesest kalast koos luudega, pähklid, mandlid jm. Kaltsiumi imendumist soodustab D-vitamiin.