Keili SükijainenFoto: Erlend Štaub
Inimesed
19. oktoober 2017, 17:34

TV3 ajakirjanik Keili Sükijainen: tegin Kõrgemäe looga ära suure eeltöö ja jutud klapivad liiga hästi, et olla lausvale, nagu ütleb Laura (96)

„Mulle tehti ühel üritusel väga üldsõnaline vihje, et seda teemat võiks uurida. Kuna tegu oli minu jaoks väga usaldusväärse inimesega, kes on hoopis teisest valdkonnast – ehk ta ei ole Invidia konkurent – ei näinud ma, et tal oleks motiiv niisama paha tegemiseks,“ räägib Keili, et sai vihje Kõrgemäe tegevuse kohta ühelt tuntud Eesti inimeselt.

Keili räägib, et seedis infot paar päeva ja mõtles, kas see võib tõesti olla võimalik. „Samas on Invidia silma paistnud sellega, et ei maksa rahasid ja tüdrukud tulevad sealt päevapealt ära.“ Keili hakkas kirjutama erinevatele tüdrukutele, et uurida, kuidas nende töösuhe Invidiaga lõppenud on. „Ma ei kirjutanud kohe, et meil on kupeldamise info, sest ma ei saanud riskida, et see info kohe Laurani jõuab.“ Sükijainen sõnab, et leidis mitu tüdrukut, kes koostöös pettunud olid ning siis julges ta rääkida ka kupeldamiskahtlusest. „Mitu inimest imestas juba esimeses kirjas, et sellest alles nüüd räägitakse, sest see olevat avalik info.“

Siis jõudis Keili esimeste nimedeni, rääkis rohkem kui kümne ohvriga ja nägi kurja vaeva, et neli neist kaamera ette rääkima saada. „Need tüdrukud väga kartsid, kuid võtsid õnneks julguse kokku. Nad said aru, et teevad seda suurema eesmärgi nimel.“ Keili ütleb, et veerema on pandud väga suur lumepall ja vähem kui 24 tunni jooksul on talle kirjutanud veel umbes 15 inimest, kes rääkinud oma loo, saatnud väljavõtteid vestlustest ja kirju. „Isegi, kui sul on ainult väike infokild, on sellest kasu, sest see näitab juba mingit mustrit,“ julgustab Keili kõiki oma kogemusest rääkima.

Kõrgemäe ise kaamera ette tulema ei soostunud. „Kaamera ette ei julge tulla ainult need, kel on midagi varjata. Kui sul pole midagi varjata, on ju elementaarne, et sa tuled, sest ei taha, et keegi sind süüdistaks.“ Keili saatis Laurale ette küsimused, millele vastust soovis ja ütles, et Laura neile kaamera ees vastaks, kuid eksmiss keeldus kategooriliselt. „Ta polnud nõus minuga ka niisama kokku saama.“ Lisaks saatis Kõrgemäe agentuuris seni töötavatele tüdrukutele laiali kirja, kus teatas, et tema vastu on alustatud laimukampaaniat, mida ei tasuks uskuda ja inimesed püüdvat lihtsalt tema aastatepikkust tööd hävitada, ütleb Keili.

Kõrgemäe eitas kõike

Laura helistas Keilile esimesena ise, juba mitu kuud tagasi, kui ajakirjanik alles alustas teema uurimist. „Küsis, et miks ma tema ettevõtte kohta midagi uurin. Osa tüdrukuid, kellega rääkisin, olid ju ka tööga rahul, kuid läksid kohe Lauraga rääkima.“ Keili selgitas, et uurib lihtsalt infot ja ühendub Lauraga kindlasti esimesena, kui midagi selgemaks on saanud. Seepeale ähvardas Kõrgemäe teda advokaatidega. 

Praegu on Kõrgemäe poolt vaikus. Keili aga ütleb, et räägib vähemalt kord tunnis kellegagi, kel on kogemus jagada. „Ma tegin ära väga suure eeltöö, rääkisin paljude inimestega ja nende jutt klapib liiga hästi, et olla lausvale, nagu Laura ütleb,“ räägib Keili. „Mul on kahju, et Laura on alustanud minu loos rääkinud tüdrukute osas nõiajahti ja nende kohta laimu levitab. Ma loodan, et keegi seda ei avalda, sest nad ei tulnud ise minu ukse taha. Oli suur tegemine, et nad oleksid üldse nõus oma traumast rääkima.“

Raadio 2 saates „Agenda“ kirjeldas Keili ka Kõrgemäe tööskeemi – ta kohtus tüdrukutega silmast silma ja tegi neile pakkumise osaleda promotüdrukute konkursil välismaal, mille peaauhinnaks on 15 000 eurot – võistlused toimuvat nii USAs kui ka Genfis. Välismaale jõudes ootasid tüdrukuid ees aga vanemad härrad, kellega tulnuks voodisse minna. Kui sellest Laurale räägiti, nimetas tema olukorda ennekuulmatuks.

Keili ütleb Õhtulehele, et tuli mõni aeg tagasi politseist ning nüüd on Kõrgemäe suhtes alustatud ka kriminaalmenetlust.