1987: Mart Sander ja Artur Raidmets populaarsuse kõrghetki nautimas. Foto: Erakogu
Uudised
7. september 1999, 00:00

Modern Fox tähistab viieteistkümnendat esindusaastat

Svingi ja tantsumuusika kodumaine liider Modern Fox tähistab septembri lõpul viieteistkümnendat sünnipäeva galakontserdi ning verivärske heliplaadiga.

"Algselt oli plaanis korraldada suur turnee," kõneleb ansamblil Modern Fox solist

Mart Sander

. "Kuna kõik liikmed on hõivatud oma igapäevatööga, teeme ühe suure kontserdi Estonia kontserdisaalis." Modern Fox võtab õnnitlusi vastu 25. septembril. Sünnipäevakontserdi esimeses osas saab muusikat kuulata ning teises osas muusika saatel tantsida ja veini nautida.

Kolme nädala töö eest auto

"Ei taha sellest üritusest sellist väga nostaligilist koosvbiibimist teha, kuid endised liikmed võiksid ju ka esineda," ütleb Sander.

"Mina ei tea esialgu kontserdist ega sünnipäevaplaanidest midagi, kuid ma olen ka kaua ansambli tegevusest eemal olnud," ütleb endine Kanal 2 saatejuht ja nüüdne Havera Grupi ürituste korraldamise mänedzher

Artur Raidmets

, kes viisteist aastat tagasi oli ansambli asutamise juures ja tantsumuusikatolmu pühkis jalgadelt alles mõne aasta eest. Raidmets seostub aga nii mõnelegi muusikasõbrale endiselt Modern Foxiga, sest uue koosseisuga ansambel mängib rohkem kinnistel pidudel ja välismaal kui avalikkuse ees.

"Olin universaalne mees, kes vajaduse korral mängis saksofoni ja laulis ning oli ühtlasi ansambli mänedzher," meenutab Raidmets. "Kui ansambel läks Filharmoonia tiiva alla, tuli ka uus mänedzher ning minu osa kahanes nullilähedaseks. Sel ajal oli ansamblist lahkumine julge samm, sest esinesime siis Venemaal ning kolmenädalase töö eest võis siin juba auto osta."

Kas tahavad Eesti aega tagasi?

Modern Fox sai alguse 1984. aastal estraadimuusikute taimelavast Otsa-koolist. 30. aastate kerged tantsuhelid olid sellisel ajal muusika, mida eestlaste kõrvad polnud ammu kuulnud ning mille järgi jalg polnud ammu kepsutanud. Modern Foxi suundumus sai positiivse vastukaja ja peatselt esineti juba teistegi kõrgkoolide pidudel. Omajagu elevust tekitasid Foxi laulud "Kirglised naised, lõbus laul ja viin" ning "Oober, pead kõik klaasid täitma", sest parasjagu kestis

Mihhail Gorbat?ovi

kuiv seadus.

Foxi koolipoistel terendas silme ees sümfooniaorkestri muusiku tulevik, kuni 1985. aastal esineti kodumaise kergemuusika tippüritusel, Tartu levimuusikapäevadel. Ansamblist tehti saade ning edasi tulid juba tihedad esinemised raadios ja televisioonis ning tekkis võimalus heliplaadi lindistamiseks.

"Muidugi oli siis kultuuriringkondades ametnikke, kes mõtlesid, et mida need poisid küll nende vanade lauludega öelda tahavad," räägib Artur Raidmets. "Kas tahavad äkki Eesti Vabariiki tagasi? Reklaamiklubis esinedes korjati igal juhul meie Eesti-aegsed noodid telekaamera eest ära."

Liikmed vahetuvad, stiil jääb samaks

Sarnaselt paljude tolleaegsete estraadiartistidega jõudis Modern Fox pärast edu koduvabariigis kiiresti suurele Venemaale, kus esinedes elati nagu kuninga kassid ning teeniti sealjuures head raha. Fox ei piirdunud aga vaid Venemaaga: 80ndate lõpus õnnestus bändil mõnda aega menu nautida ka Soomes.

"Sellest ajast pärineb esimene Eesti CD-plaat, mis oli küll tehtud Soome turu jaoks," meenutab Mart Sander kümne aasta tagust lindistust. "Plaadi peal on põhiliselt soomekeelsed laulud, aga ka üks minu kirjutatud eestikeelne lugu "Sving mind ikka lohutab"."

Mõne nädala pärast müügile tulevale juubelialbumile on lindistatud nii kavereid

kui ka Mart Sanderi enda kirjutatud lugusid.

Aegade jooksul on ansambli koosseis muutunud ning algsest muusikuteperest järel vaid vähesed, kuid stiil on jäänud samaks. Ehkki Modern Fox pole viimasel ajal eriti avalikkuse ees esinenud, jätkub muusikutel tööd peaaegu iga kuu. "Mängime põhilistel vastuvõttudel, kuhu meid tellitakse, sest olemegi ju põhiliselt tantsuansambel," räägib Sander. "Ma kardan, et näiteks firmal Frens on meist kõrini, sest satume nendega aiva samadele üritustele tööd tegema."