VÕITJA: Kuldnõela 2017 õnnelik omanik Kristina Viirpalu. Viimati oli moelooja auhinnale nomineeritud 2014. aastal, aga siis napsas selle endale pesudisainer Kriss Soonik.Foto: Alar Truu
Inimesed
13. oktoober 2017, 00:01

Kuldnõela võitja Kristina Viirpalu: selle taga on veri ja pisarad (1)

„Mitte et ma oleks meeletult selle nimel pingutanud, aga ma pingutan naiste nimel ja nende naiste meeste nimel, kes naudivad seda, mida ma nende naistele teen,“ ütles värskelt Kuldnõela omanikuks saanud Kristina Viirpalu pärast auhinna kättesaamist ja lisas, et auhind on temale nagu täpp i peale. Eesti moemaailma kõige tähtsamad auhinnad – Kuldnõel ja Hõbenõel – jagati Tallinn Fashion Weeki raames välja üleeile õhtul. 

Ei ole saladus, et Viirpalu hinnalist käsitööd ei saa enamik Eesti naisi endale lubada, sest tema loomingu hinnad algavad mitmest tuhandest eurost. Mida ütleb ta neile, kes seda siiski sooviksid? „Kõik algab inimesest endast, tema käitumisest, olekust, intelligentsist. Me võime kõik ennast imeliselt riidesse panna, ehtida kõige kallimate kleitidega, aga kui sa seda välja ei kanna ja kui see ei ole kooskõlas sinu isiksusega, siis see on kurb,“ tõdeb naine, et ilu algab siiski inimese seest. 

Õrna pitsiga rikastatud kollektsioon näeb välja tõeliselt glamuurne ja pidulik, selle taga on aga suurem töö, kui disainikaugele inimesele esialgu paistab. „Selle taga on veri ja pisarad. Tõesti väga palju tööd. Oleme seda välja töötanud vähemalt pool aastat. Ühe kleidi tikandi tegemiseks kulub pool kuud, suurele kleidile läheb kuu aega. Palju need andekad naised jõuavad teha, nad tahavad süüa, puhata ja kodus ka olla. Fakt on see, et see peab olema isikupärane ja tegema naise ilusaks. Kuid loodan, et olen selle saavutanud,“

Viirpalu kleidid on kuulsust kogunud ka väljaspool Eestit. „Ma olen nii palju maailma vallutanud, et nüüd oleks see aeg, et tahaks lihtsalt puhata. Ma tahaks hommikul välja magada, mere ääres jalutada, nii et ma ei peaks piinlikust tundma, et keegi minu järel ootab,“ ütleb disainer, et sooviks nüüd natuke puhata ja vaatab seejärel, mis edasi saab.

Hõbenõela omanik koob kangad ise 

HÕBENÕELA OMANIK: Tallinna moenädalal Hõbenõela võitnud Mare Kelpman (keskel). Foto: Erlend Štaub

Särava panuse eest kodumaisesse moeellu pälvis Tallinn Fashion Weeki raames tähtsuselt järgmise auhinna – Hõbenõela – moelooja Mare Kelpman, kes loob tooteid vabadust, loomingulisust ja naturaalse materjali võlu hindavale inimesele. Kaubamärk Kelpman Textile on tuntud peale meisterliku tekstiilikunsti ka põhjamaises kliimas sooja andvate disainrõivaste poolest. Tähelepanu pööratakse seejuures nii Euroopas tootmisele kui ka ökoloogilisele jalajäljele.

Disainer Mare Kelpman ütles Õhtulehele pärast gala lõppu, et Hõbenõel oli talle suur üllatus. „Ma kordagi ei mõelnud auhinnale. Lihtsalt oli tore, sest valisin lavale sõbrad, kes kannavad nagunii mu riideid. Mõtlesin, et võtan nad kokku, riietan ja tuleme lavale, teeme asja ära.“

Naise sõnul koob ta ise kõik kangad kas Soomes või Lätis, sest Eestis kahjuks neid masinaid ei ole. Protseduur on pikk, kuid võimaldab tal kududa väga väikeseid tiraaže. „Mantleid on kaks kuni neli, mitte rohkem. See on unikaalne, väga personaalne. On tore, et on villa, mida me siinses kliimas vajame. See võib olla ka äge ja ei pea olema igav.“

Kelpman ei mäleta oma päris esimest loomingut, sest asus kunstikooli õppima 15aastaselt. „Olin pikka aega õppejõud, aga oma brändi lõin alles aastal 2013. Mul polnud mõttes hakata tegema mantleid – esimesena tulid sisustustekstiilid ja siis pigem mehed,“ rääkis moelooja.

Mis on Kelpman Textile tulevikuvisioon? „Mõtteid on, aga ma neid ei reedaks, elu teeb korrektiive. Kuid mulle meeldib see mõte, et ma teen need kangad ise ja otsin võimalusi, kuidas neid erinevalt teha lasta. Suurtootmist alustada kindlasti ei tahaks.