Jälle suures saalis: Edgar Savisaar (paremal) ei lase end kohtumelust  häirida, sukeldudes igal igavamal hetkel taas apteeker Melchiori lugudesse. Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
11. oktoober 2017, 00:01

Vastutulelik Savisaar sai Kultuurikatla ehitushanke mõjutamise eest 80 000 eurot meelehead (49)

Süüdistajad tutvustavad kohtus kirjalikke tõendeid, mis annavad minutitäpsusega teada, kuidas suurärimees Aivar Tuulberg altkäemaksuks mõeldud summad pangast välja võttis, et need siis tänutäheks soodsate otsuste eest linnapeale üle anda.   

Liivalaia kohtumajas peetav Edgar Savisaare protsess algas teisipäeval kultuurikatla ehitushanget puudutavate dokumentide avaldamisega. Selle kuriteo episoodi kohtulik uurimine algas juba eelmise nädala neljapäeval.

Ehitusettevõtja Aivar Tuulbergile on esitatud süüdistus selles, et ta maksis Edgar Savisaarele kahes osas kokku 80 000 eurot tänu täheks selle eest, linnapea aitas kultuurikatla hankekonkurssi ärimehele kuuluvate firmade kasuks

soodsas suunas mõjutada. Kohtueelse uurimise käigus on selgunud, et kultuurikatla ehitushankel osalenud ettevõtetest ei teinud Aivar Tuulbergile kuuluvad firmad OÜ Astlanda Ehitus ja Rand ja Tuulberg AS linnale sugugi parimat ehk siis odavaimat pakkumist. Tuulberg palus Savisaarel sekkuda ning 2014. aasta novembris kõrvaldatigi Tuulbergist soodsama ühispakkumise teinud firmad Antifire OÜ ja OÜ Tafrix hankemenetlusest. 16. detsembril 2014, vaid nädal pärast 50 000 euro üle andmist, sõlmiti kultuurikatla ja Aivar Tuulbergile kuuluvate firmade vahel üle kolme miljoni eurose maksumusega hankeleping.        

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus avaldab pangadokumendid, millest nähtub, et 9. detsembril 2014 kell 15.22 võeti Nordea Panga Liivalaia tänava kontoris Aivar Tuulbergi kontolt sularahas välja 50 000 eurot. Raha sai kätte Tuulberg isiklikult, mida tõendab muuhulgas ka ärimehe kodu läbiotsimisel leitud arveldusdokument. Veel samal päeval jõudnud see summa Tallinna linnavalitsusse ja linnapea Edgar Savisaare valdusse.

Teise altkäemaksu süüdistuse episoodis mainitud rahaväljavõtte tegi Tuulberg samast pangast ja samast Liivalaia tänava kontorist 3. märtsil 2015 kell 11.37. Videosalvestist tehingust säilinud ei ole ja kohtutoimik peab leppima vaid pangast saadud väljavõtteorderiga.

Skandaalse sünnilooga kultuurikatlast on aga tänaseks saanud Eesti Euroopa Liidu eesistumise süda, kus tutvustakse meie kui eesrindlikku liikmesriigi edusamme ja võõrustatakse Euroopa riikide tippjuhte.

Kui kultuurikatla hankega seotud dokumentide avaldamine lõpeb, lubab kohus Aivar Tuulbergil ja tema advokaadil lahkuda. Sel korral tuli Tuulbergil Liivalaia kohtumaja ebamugavat istumisalust trotsida vaid napilt pool tundi.

Endine Põhja-Tallinna linnaosa vanema asetäitja Priit Kutser, keda kohus trahvis eelmisel nädalal 800 euroga põhjuseta puudumise eest, pidi kuulama tunnistajaid, kellel oli midagi öelda oma ülemuse mainekujunduskampaaniate kohta. Kas ikka teavitas Kutser linnarahvast nende oma rahaga peatselt valmivast ujula- ja spordikompleksist või tegi kaval mees lihtsalt valimisreklaami? Prokuratuur kaldub uskuma viimast. Oma võitlusvaimu on Kutser aga kinnitanud lubadusega, et vähemalt puudumistrahvi kavatseb ta igal juhul peagi edasi kaevata. Teisipäeval oli kohtusse 13 süüdistuse tunnistajat, kelle hulgast võis leida raamatupidajaid, mainekujundajaid, üritustekorraldajaid jt.