NAGU OMA KÜLA TÜDRUK: President Kersti Kaljulaid on tundnud kohaliku elu vastu huvi nagu oma inimene, jutustanud maast ja ilmast ning vaadanud teistega koos pilte.Foto: Aldo Luud
Inimesed
7. oktoober 2017, 00:08

Presidendi sisevisiidid on inimestele tõestanud: Kersti Kaljulaid on üks meist! (50)

President Kersti Kaljulaid on oma ametiajal teinud 16 ametivisiiti. Kõigi maakondade elanikud on võinud veenduda, et president on lihast ja luust inimene, kel oma huvid ja soovid. Näiteks meeldib talle praetud kitsejuust.

President oli ametis olnud veidi üle nädala, kui käis esimesel sisevisiidil. Paldiskis, et pidada Liibanoni suunduvatele sõduritele kõne. Ajakirjandus ei märganudki, ristis Kaljulaidi esimeseks sisevisiidiks hoopis ringsõidu Lääne- ja Ida-Virumaal. 

Vahetult enne seda teatas president sotsiaalmeedias:: „Soovin järgmiste kuude jooksul külastada kõiki Eesti maakondi.“ Lubaduse täitis ta tänavu juunis, kui Kaljulaid käis kaemas Võru maakonda. 

Juba oma esimeste külaskäikude  ajal paistis Kaljulaid silma varasematest presidentidest mõnevõrra erinevate valikutega. Näiteks külastas president Ida-Virumaa naiste tugikeskust-varjupaika. Järgmisest sisevisiidist, mis viis ta Tartu- ja Jõgevamaale, mäletatakse tänaseni, et president ei ööbinud mõnes ülikoolilinna luksushotellis, vaid sootuks raudtee ääres hostelis. 

JULGELT EDASI: President Kersti Kaljulaidi esimene sisevisiit viis ta Lääne-ja Ida-Virumaale. Foto: Alar Truu

Maakondades on Kaljulaid presidendina tere öelnud nii erinevatele ettevõtjatele, poliitikutele, kohaliku kogukonna liikmetele ning teistele karvastele ja sulelistele. Kaljulaidi kirjeldatakse vahetu suhtlejana. Näiteks Raplamaal asuva Valtu küla elanik Ülle Laasner ütles Naistelehele, et Kaljulaid oli visiidi ajal justkui oma küla tüdruk, kellega vaadati koos pilte. 

Presidendi toidueelistustes on võinud veenduda Põlvamaal Üvasi talu pidav pererahvas, kes andis presidendile mekkida isetehtud ja praetud kitsejuustu. Sellestsamast uudislõigust võib näha, et president peab lugu ka loomadest, andes kitsedele leiba ja tehes neile pai. Oma hiljutisimal visiidil, mis viis ta väikesaartele, kohtus Kaljulaid Vilsandil ka  hüljestega.

Endast nõrgemate vastu on Kaljulaid hoolivust näidanud ka muudel hetkedel. Saaramaa külastuskäigu ajal kiikas president Kuressaare Perekodusse, mis pakub nii asenduskodu-, lapsehoiu-, rehabilitatsiooni- ja muid seonduvaid tugiteenuseid.