Foto: Ilmar Saabas
Mitmesugust
6. oktoober 2017, 13:55

Stig Rästa: „Kui on sigarõve ilm ja vihm peksab vastu nägu, siis on, mida oodata.“

Stig Rästa kirjutab värskes Anne&Stiili ajakirjas soovitustest, kuidas sigarõvedad ilmad üle elada ja sügismasendust mitte ligi lasta.

"Sügis- või talvemasendus on tõsine asi. Aga kui sul on korralik plaan, elad selle üle nagu niuhti!" lubab Stig Rästa.

SAD ehk seasonal affective disorder on teaduslikult tõestatud fakt – aastaaegade vaheldumine võib kaasa tuua nii tuju- kui ka lausa isulanguse. Tegevused on nullitud, kuna jõudu ei ole ja tahtmist veel vähem. Meil siin põhjamaal hakkab puudust olema valgusest. Mina suhtun sellesse mõnusa tundega ja võtan aasta­aegade vahetumised vastu pigem hea meelega. Nagu igale tõusule järgneb langus, nii on ka vastupidi. Ehk – kui on sigarõve ilm ja vihm peksab vastu nägu, siis on, mida oodata. Norrakatel on hea sõna koselig, mis tähendab totaalset hubasust. Villane sokk ja kakao on need, mida suvel ei kasuta, aga talvel kuluvad ära küll.

Neid asju on palju, mis talve meil koseliks teevad. Saun, suusa­tamine, telekas, peod, jõulud, vastlad, glögi – mida iganes. Suvel vitsutab põhjamaa inimene liha ja tegelikult valmistub niiviisi talveks, et siis säilitatud rasvast elada ja telekat vaadata. Sügisel hakkavad ju jälle peale igasugused mõnusad saated: näosaade ja loodetavasti see väikeste hiiglaste saade, kus väike Oliver kõigile nalja teeb. Ma söön oma mütsi ära, kui ta tänavu külalisesinejana kaasa ei tee. See kõik teeb rõõmsaks.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse