Stress töökohal on paljudele tuttav, kuid sealjuures ei osata märgata esimesi ärevuse, depressiooni või läbipõlemise märke. Foto: Vida Press
Nipid
5. oktoober 2017, 17:36

Oktoobris on fookuses tööstressiga toimetulek (2)

Värskelt alanud vaimse tervise kuul on tähelepanu all tööteemad: läbipõlemine, töö ja pereelu ühitamine, sobiva töökoha leidmine, igapäevaste pingetega toimetulek jne.

Maailma terviseorganisatsiooni algatusel on oktoobris kogu maailmas fookuses vaimse tervise teemad. Eestis toimuvad vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni (VATEK) eestvedamisel terve oktoobrikuu vältel mitmesugused tasuta töötoad, mis keskenduvad töörõõmu taastamisele või leidmisele.

Kuidas leida töörõõmu?

„Sel aastal võtsime fookusesse vaimse tervise töökohal,“ rääkis Tallinna ülikooli vaimse tervise professor Airi Värnik. „Kuna töö võtab ära meilt suurema osa ärkveloleku ajast, siis on töörõõm väga tähtis. Kahjuks on pidev ja pikaajaline stress töökohal paljudele tuttav ning sealjuures ei osata märgata esimesi ärevuse, depressiooni või läbipõlemise märke. Oktoobrikuu jooksul püüame suurendada inimeste teadlikkust ohumärkidest ja anda näpunäiteid seesmise rahu ja tasakaalu leidmiseks,“ rääkis Värnik.

Vaimse tervise kuu eestvedaja ja Tallinna ülikooli sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask toonitab, et igasugune investeering töötaja füüsilise või vaimse keskkonna parandamisesse toob kuhjaga tagasi. „Töö efektiivsus suureneb, puudutud päevade hulk väheneb – kasu saab sellest nii tööandja kui ka ühiskond laiemalt. End vajaliku ja väärtuslikuna tundmine on tähtis õnne ja pika eluea allikas,“ selgitas Sisask.

Tasuta töötoad

Sisask loodab, et vaimse tervise kuu aitab inimestel mõtestada oma tööelu ja vajaduse korral midagi enda või töökoha parandamiseks ära teha. Oluline on probleeme märgata, tunnistada ja abi vastu võtta. Vaimse tervise kuu jooksul saab muuhulgas tutvuda ka mitmesuguste abisaamise võimalustega.

Oktoobris avavad kõigile huvilistele uksed vaimse tervise teemadega tegelevad organisatsioonid. Tasuta töötubasid pakuvad koolitajad, terapeudid ja psühholoogid ning teemaderingi mahub tööstressi ja läbipõlemise ennetamine, pingeliste olukordadega toimetulek, kriiside puhul enda või töökaaslase abistamine, probleemide lahendamine indiviidi ja meeskonna tasemel, samuti sobiva töökoha leidmine ning pere ja tööelu ühitamine. Kõik vaimse tervise kuul osalevad organisatsioonid on vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni liikmed. Töötubadesse saab registreeruda VATEK-i kodulehel www.vatek.ee.

Kuu tähtsündmus – messipäev

Vaimse tervise kuu sündmuste käigus tähistatakse 15. oktoobril ülemaailmset vaimse tervise päeva messiga „Vaimne tervis töökohal – läbipõlemisest töörõõmuni“, mis toimub Tallinnas rahvusraamatukogu saalis ja fuajees kella 10–18.

Kohal on kohal professionaalid, kellega saab messilaudades vestelda, samuti võivad soovijad osaleda töötubades, kuulata ettekandeid ja diskussioone. Messipäev lõpeb foorumteatri etendusega.

Vaimse tervise kuud ning messi korraldab juba neljandat aastat vaimse tervise ja heaolu koalitsioon, mida juhib Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituut.