Foto: Reigo Teervalt
Ilu ja mood
4. oktoober 2017, 20:19

GALERII | Homsest saab Eesti Rahva Muuseumis näha Evelin Ilvese aastapäevakleite (79)

Eesti Rahva Muuseum (ERM) avab neljapäeval näituse, mis on suureks maiuspalaks kõigile moehuvilistele. Nimelt saab näitusel „Külatänavalt punasele vaibale. 100 aastat rahvuslikku moodi“ oma silmaga näha ja uudistada, kuidas on meie rahvuslik mood aastate jooksul muutunud. Viimaks saab oma silmaga näha ka endise presidendiproua Evelin Ilvese aastapäevakleite.

Evelin Ilvese aastapäevakleidid said ERMis endale uue kodu juba rohkem kui aasta tagasi. Uheuue muuseumimaja avamiseks olid kleidid küll juba majas olemas, ent polnud veel museaalideks vormistatud. Alates neljapäevast on kõnealused näited eesti disainist viimaks ka külastajatele imetlemiseks.

Kleit aastast 2010. Haapsalu sallimeistri Malle Prüsseli mustrid vormistasid kleidiks Kristina Viirpalu ja Arne Niit. Tikandid pärinevad Anneli Vassarilt. Foto: Reigo Teervalt
Evelin Ilves kandis kõnealust kleiti aastal 2012. Kleidi on loonud Merike Pääro. Foto: Reigo Teervalt
Evelin Ilvese kleit aastast 2013. Kleidi autoriks moedisainer Xenia Joost. Foto: Reigo Teervalt

Näitusel on väljas 134 mannekeeni ning suuremalt jaolt on näha rõivaste üksikesemeid, mitte rõivakomplekte. Näitusel on esindatud neli tähtsamat perioodi: Eesti Vabariik kuni 1940, Nõukogude Eesti, Välis-Eesti ja taasiseseisvunud Eesti. Mida näitusel näha pole, on meesteriided – seda põhjusel, et meeste moes on rahvuslikud nüansid väga vähe esindatud.

„Küsisin ka ühe Eesti meesoost moekunstniku käest, et miks pole tehtud meestele rahvuslikke kollektsioone. Ta ütles tagasihoidlikult, et kuidas siis teha meestele tikitud jakki – see näeks veidi imelik välja. Seega siin on veel arenguruumi,“ muigas näituse kuraator Riina Reinvelt.

Vanemate ajajärkude disaininäited on suuremas osas juba varasemalt olnud muusemi enda valduses. Hilisemas perioodis on esindatud meie kodumaiste juhtivatelt disaineritelt näitusele laenatud autorilooming. Nõnda võibki näitusel näha näiteks Kristina Viirpalu, Katrin Kuldma, Arne Niidu, Lilli Jahilo, Aldo Järvsoo, Piret Pupparti, Zoja Järgi, Katre Arula ja paljude teiste disainerite loodud kauneid kleite. Näitusel pole uudistamiseks vaid pidulik kõrgdisain, vaid ka argisemad rahvuslikud rõivad.

Museaalid on ERMi galeriis nähtavad alates 05.10.2017 ja näitus jääb avatuks kuni 18.03.2018. Näituse kuraator on Riina Reinvelt, kujundaja Liina Unt ja produtsent Reet Mark.

Näituse kuraator Riina Reinvelt. Foto: Reigo Teervalt