ARMASTUS TEEB IMET: Abikaasa Dana mõjul suutis Tom Petty jagu saada kauasest kokaiini- ja heroiinisõltuvusest. 

Foto: REUTERS/ SCANPIX
Inimesed
4. oktoober 2017, 00:01

Tom Petty naise ahastav telefonikõne: „Mu abikaasa ei hinga!“

„Mu abikaasa ei hinga!“ ahastas maailmakuulsa USA laulja Tom Petty abikaasa pühapäeva hilisööl päästeteenistusele tehtud telefonikõnes. „Kas ta kohe üldse ei hinga?“ uuris dispetšer. „Ei ... Vist mitte ... Ei,“ võitles Dana pisaratega. Naine, kes oli Tomi aastaid tagasi alkoholi- ja uimastimülkast välja sikutanud, püüdis dispetšeri juhiste järgi oma meest elustada ning kinnitas, et too hakkas jälle hingama. Kuid sedapuhku jäi armastav Dana surma ees võimetuks.

Päästeteenistuse dispetšer sai Pettyde Malibu kodust hädaabikõne pühapäeva hilisööl. Helistaja oli 53aastane Dana York, 66aastase Tom Petty teine abikaasa. Meeleheitel naine kinnitas, et tema mees ei hinga, vahendab The Mirror. Dispetšer andis Danale korralduse Tomi rindkere kõrvale põlvitada ning alustada elustamist. Vahepeal haaras toru keegi mees, kuid hiljem andis ta telefoni Danale tagasi. Dispetšer palus kontrollida, kas Petty on hingama hakanud. „Ta hingab vaevumärgatavalt,“ teatas Dana. „Kui ta hingab, ei tohiks me enam südamemassaaži teha, sest see teeks talle ilmselt väga haiget,“ õpetas dispetšer ja manitses, et naine jälgiks patsiendi hingamist ja oleks parameedikute saabumiseni toru otsas.

Petty toimetati kiirkorras UCLA Santa Monica haiglasse ja ühendati hingamisaparaadiga. Paraku selgus, et tema ajutegevus oli lakanud. Lähedaste ees seisis kriipivvalus ülesanne leppida Tomi kunagise korraldusega: teda ei tohi elustada. Samal ajal levisid ajakirjanduses Petty seisundi kohta vastakad teated. Mõni väljaanne kuulutas, et muusik on surnud, CBS avaldas juba järelehüüde, ehkki tegelikult hoidsid aparaadid Tomil veel hinge sees. Staari lahkumist kinnitas ka Los Angelese politseijaoskond (LAPD). Hiljem aga kinnitas LAPD Twitteris, et neil pole laulja Tom Petty surma kohta infot ning algne teade oli väär.

„Tom ja Dana oleksid teineteist nagu eluaeg tundnud.“

Esmaspäeva õhtul kinnitas Petty kauane mänedžer Tony Dimitriades siiski rusuvat uudist. „Teatame Tom Petty pere nimel kurbusega meie isa, abikaasa, venna, juhi ja sõbra Tom Petty liigvarajasest surmast. Tema süda seiskus tänase päeva esimestel tundidel ja ta viidi UCLA meditsiinikeskusesse, kuid teda ei suudetud elustada.“ Armastatud artist suri kell 20.40 kohaliku aja järgi perest, bändikaaslastest ja sõpradest ümbritsetuna. 

Kunagises intervjuus nimetas Tom Petty Danat oma elupäästjaks. Esimese abielu sõlmis muusik oma noorpõlvekallima Jane Benyoga. Nad abiellusid 1974. aasta kevadel veidi enne seda, kui Tomi muusikukarjäär ansambliga Tom Petty and the Heartbreakers hoo sisse sai. Jane sünnitas Tomile kaks tütart. Adria on edukas muusikavideote režissöör, kes on vändanud klippe nii Beyoncé`ile kui ka Coldplayle, ent ka oma isale. Noorem tütar Anna Kim on kunstnik. Kuid Tomi ja Jane'i abielu tumestas kummagi uimastisõltuvus. 1996 mindi ametlikult lahku.

Oma tulevase teise abikaasa Danaga oli Tom põgusalt kohtunud 1991. aastal Texase kontserdil, kuid nad abiellusid alles kümme aastat hiljem. Tuntud rokkar ja koolijuhina tegutsev kaunis blondiin trehvasid taas 1996. aastal. „Tom ja Dana oleksid teineteist nagu eluaeg tundnud. Nad armusid kiiresti,“ kirjutas Daily Mail.

Pulmad peeti Las Vegases pärast Tomi edukat kontserdisarja sealses Hard Rock Hotelis. Ajakirja Rolling Stone teatel oli kombetalitus tagasihoidlik ning sellel osalesid vaid mõned lähemad pereliikmed ja sõbrad. Siis aga suundus üsnagi lärmakas 20-liikmeline seltskond liharestorani pidutsema. Hiljem rääkis Petty ajakirjale People, et mõni nädal hiljem korraldasid tema ja Dana oma Malibu kodus teisegi pulmatseremoonia, mille viis läbi rokilegend Little Richard. 

Narkomaani tütrena oskas Dana oma mehele toeks olla

Petty ei varjanud hilisemates intervjuudes, et oli aastaid sõltuvuses nii kokaiinist kui ka heroiinist. Algul üritas ta seda Dana eest varjata. „Olin astunud kihutavale rongile, aga meil oli ka ääretu õnne hetki. Kaos ja pimedus ja kogu see õnn ühel ja samal ajal,“ rääkis muusik oma elulooraamatu autorile Warren Zanesile. Petty isa oli vägivaldne alkohoolik. Dana isa oli samuti suure osa elust narkomaan. Seega mõistis abikaasa uimastisõltlase hingeelu ja oli valmis Tomile toeks olema.

Viimaks viidi Petty haiglasse ja ta tunnistas oma terapeudile, et on narkomaan. Algas piinav ravi. „Nad süstivad sulle sellist rohtu, mis ajab sõna otseses mõttes heroiini kehast välja, ja su keha tabavad krambid,“ rääkis Tom Daily Maili teatel. „See paneb sunniviisiliselt aluse detox-protsessile.“

Kahe päeva pärast ärkas Petty üles. Kodus võttis tema eest hoolitsemise üle armastav abikaasa. Kuu aja jooksul käis arst Tomi juures iga päev. Vähehaaval sai Pettyst uus inimene. Dana utsitusel hakkas ta taas läbi käima oma tütardega, kelle oli aastateks unarusse jätnud. Ühiseid lapsi Tomil ja Danal polnud, küll aga oli Petty tubli kasuisa oma abikaasa pojale Dylanile.

Pettyt tiivustas muusikuks saama The Beatlesi telesõu

Tom Petty, kes enda sõnul langetas otsuse teha bändi 1964. aastal, kui ta 13aastase poisina telekast The Beatlesit nägi, tõusis 1976. aastal areenile oma ansambliga Tom Petty and the Heartbreakers. Mitme aastakümne  jooksul oli neil rida hitte, sealhulgas „American Girl“, „Free Fallin'“, „Refugee“ ja „I Won't Back Down“. Bänd jäi vaatamata moevooludele truuks vanale heale klassikalisele rokile.

1988 moodustas Tom koos Bob Dylani, oma iidoli The Beatlesi liikme George Harrisoni, Roy Orbisoni ja Jeff Lynne'iga supergrupi Traveling Wilburys, kes andis välja kaks albumit, ehkki Orbison suri juba 1988 enne teise plaadi valmimist. Nende lauludest on tuntumad „End of the Line“ ja „She's My Baby“. Bob Dylan (76) nimetas muusikaajakirjale Rolling Stone antud avalduses Tom Petty surma šokeerivaks ja muserdavaks uudiseks. „Tom oli suurepärane artist, tulvil valgust, sõber, ja ma ei unusta teda iialgi.“