ÕNNELIKUD: Bodo Mende (59, vasakul) ja Karl Kreile (60).Foto: AP / Scanpix
Maailm
3. oktoober 2017, 12:04

FOTOD | Saksamaal algas homoabielude ajastu (45)

Saksamaal sõlmiti pühapäeval 1. oktoobril esimesed samasooliste abielud. See sai võimalikuks tänu liidukantsler Angela Merkelile, kes 26. juunil naisteajakirjale Brigitte antud intervjuus pehmendas oma varasemat eitavat suhtumist homoabiellu. 

Merkel ütles selles usutluses, et tema juhitava partei (CDU) parlamendiliikmed võivad homoabielu lubamise asjus hääletada vastavalt südametunnistusele. Sellest lubadusest piisas, et sotsiaaldemokraatide, roheliste ja vasakpartei algatusel toimus parlamendis juba neli päeva hiljem hääletus samasooliste abielu (abielu kõigile) lubamise üle. Häältega 393 : 226 anti samasooliste abieludele roheline tee. Neli parlamendisaadikut jäi erapooletuks. Angela Merkel ise hääletas vastu. „Minu jaoks on abielu põhimõtteliselt mehe ja naise abielu. Sellepärast hääletasin ma täna „ei“,“ selgitas liidukantsler.

30. juunil heaks kiidetud seadus jõustus 1. oktoobril. Seni kehtis Saksamaal alates 2001. aastast samasoolistele registreeritud partnerlus, mis näiteks ei lubanud laste adopteerimist. Selle protseduuri järgi on Saksamaal suhte seadustanud 34 000 paari. 

Esimesena registreeriti pühapäeval Berliinis Schönebergi linnaosa raekojas 60aastase Bodo Mende ja ja 59aastase Karl Kreile abielu. Mehed on koos elanud juba 38 aastat, neist 15 aastat registreeritud partnerluses.

Karl Kreile (59, vasakul) ja Bodo Mende (60). Foto: Reuters / Scanpix

Mende ja Kreile abielu registreerimisel osales sadakond sugulast ja sõpra ning kümned ajakirjanikud. Nad reageerisid jah-sõnale ja pulmasuudlusele tugeva aplausiga.

Pulmasuudlus. Foto: Reuters / Scanpix

Kokku registreeriti pühapäeval Berliinis 11 samasoolise paari abielu. Nende seas olid ka tuntud roheliste parteisse kuuluv poliitik Volker Beck ja tema elukaaslane arhitekt Adrian Petkov.