Angela Merkel eilsel Tallinna tippkohtumiselFoto: AFP / Scanpix
Eesti uudised
30. september 2017, 12:50

VIDEO | Angela Merkelil tuli president Kaljulaidi kõnet kuulates uni peale (129)

Soome ajaleht Iltalehti kirjutab, et mõned eile Tallinnas digitaalvaldkonna tippkohtumisel viibinud poliitikud lausa piinlesid – näiteks Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ei jõudnud president Kersti Kaljulaidi avakõne ajal isegi silmi lahti hoida.

"Angela Merkel pidi Kaljulaidi kõne ajal mitu korda magama jääda. Ka Bulgaaria peaminister Bojko Borisov võitles unega," kirjutab Iltalehti. Vaata videot SIIT!

Aga mis siin imestada – mõjuvõimas poliitik saab ohtralt kutseid rahvusvahelistele kohtumistele ning ka kodumaal on pärast äsjaseid parlamendivalimisi kibekiired ajad. Näiteks maikuus vahendas Saksamaa väljaanne Bild, et Angela Merkel lendas nelja päeva jooksul 14 000 kilomeetrit: Saksamaa-Brüssel-Saudi Araabia-Araabia Ühendemiraadid-Berliin-Venemaa-Berliin.

Ka on Tallinna tippkohtumisel suikumise puhul mõjuv asjaolu see, et eelmisel ööl nautisid riigijuhid poole ööni Kadrioru kunstimuuseumis õhtusööki. Nähti ju Prantsusmaa presidenti läbi öise Tallinna hotelli kõndimas alles kella 1.30 ajal.

Kersti Kaljulaid rääkis eilses Euroopa Liidu digiteemalise tippkohtumise avamisel peetud kõnes näiteks, et Euroopa Liidu digitaalse ühisturu strateegiaga seotud algatused võivad aidata kogu ELis liikuda piiriüleste digiteenuste poole, mille aluseks on andmete ühekordse küsimise põhimõte ja vaikimisi digiteenuse põhimõte. „Me peame hoidma survet, et saavutada lõplik kokkulepe kõigi nende ettepanekute kohta 2018. aastaks," lausus president Kaljulaid.

Ka rõhutas ta, et Euroopa riikide kodanikud pakuvad teenuseid ja müüvad kaupa kogu maailmas, elades kas ühes kindlas riigis või siis reisides maailmas ringi ning seetõttu me peame kiiresti leidma võimalusi, kuidas ühendada neid meie riiklikku sotsiaalkindlustussüsteemi.