Disainiöö oksjonFoto: Martin Ahven
Inimesed
30. september 2017, 01:01

GALERII | Heategevuslikul disainioksjonil müüdi puust prille ja voorusevesti (3)

Meelelahutuslikuks disainisõprade kohtumispaigaks olnud disainioksjonil pandi müüki nii kodumaiste kui väljamaa disainerite eriilmelisi tooteid. Müügiks olid nii üleni puidust prillid, mille klaaside asemel puuritud aukudega puidust sõõrid kui ka sadomaso sugemetega nahast voorusevest.

Huvilised said soetada ägedaid asju ja toetada disaini või lihtsalt lõdvestuda ja nautida üritust. Pakuti tasuta konjakit ja veini, et panustajad julgemad oleks.

"Kas me teeme siin eestlaslikku oksjonit, et „Ah, mis sa nüüd, ära hakka kulutama!” või inglise oksjonit?” ergutab Disainiöö raames toimunud disainioksjoni õhtujuht koomik Kaarel Nõmmik publikut. Publik muheleb oksjonit läbi viivatele koomikutele Kaarel Nõmmikule ja Mattias Naani püüdluste peale, aga panused jäävad siiski kesiseks.

Disainioksjonil pandi müüki üle kahekümne eseme. Neist hinnatud väärtuse järgi odavaim disaineri Eva-Karlotta Tatari nahast voorusevest, maksumusega 75 eurot ja kalleim Aita Teigari „Kuu Sik” vaip, mille väärtuseks oli märgitud 1300 eurot. Kahe eseme vahele jäi hulk kolmekohalise hinnasildiga moe-, ehte- ja mööblidisaini.

„Mis siis saab, kui keegi ei tahagi osta?” muretseb maalingutega pesakasti disainer Hele. Kuuldes, et see on täitsa tõenäoline ning eelmine aasta jäigi suur osa müümata tekib temas kerge ärevus. „Kuulsid, Märt? Eelmine aasta ei ostetudki paljusid asju!” sosistab ta pesakasti kaasloojale. Märdi ja Hele pesakastile pakkumis ei tulnudki.

Kui nahkrihmadest sadomaso mekiga voorusevesti peale joosti tormi – 25 eurose alghinnaga vest müüdi 120 euroga – siis üle keskmise brutopalga maksnud vaip jäi arusaadavatel põhjustel müümata. Nii läks ka paljude teiste esemetega. Tundub, et eestlane lihtsalt ei ole valmis obskuursete disainitoodete peale rahakoti raudasid liialt avama.


Disainioksjon sai alguse disainitudengite ja nimekate disainerite ühisest sünergiast, mis ka see aasta tõi külastajateni erutavaid disainirariteete nii Eestist kui mujalt. Oksjonikollektsioon oli kokku pandud unikaaltoodetest, kõik isesugused ja erilised. Esindatud olid moe-, toote-, ehte-, mööblidisain kui ka kunst.

Õhtut juhtisid koomikud Mattias Naan ja Kaarel Nõmmik. Tuju hoidsid muusikaga üleval DJ'd Leslie & Inga Da Bass.


Enampakkumistest kogunenud tulu läheb heategevusfondi, millega toetatakse iga aasta erinevate disainitudengite õpinguid või töötubasi välismaal.