Noblessneri valukoda on pühapäevani tõeline disainiruum. Foto: Juss Saska (disainiöö)
Eesti uudised
28. september 2017, 17:52

Noblessneri valukoda on sel nädalal tõeline disainimeka

Pühapäevani jätkuva Tallinna disainiöö festivali ajal toimub põnevaid üritusi linna eri paigus, näiteks paljud festivalisündmused toimuvad ajaloolises Noblessneri allveelaevatehases.

Reedest pühapäevani on Noblessneris (Tööstuse 48) vaadata ligi 20 näitust, millest enamik on avatud tasuta või sümboolse tasu eest. Näiteks saab näha Haapsalu graafilise disaini festivali peanäitust, rahvusvahelist konkurss-näitust „Isikupära/Individuality“ Tšaikovski- teemal. Ühtses formaadis plakatlikud teosed märgivad 150 aasta möödumist Pjotr Tšaikovski Haapsalu külastusest. Muu hulgas saab keskkonnasõbraliku rõivadisaini konkursi VEGS Fashion Contest Tallinn 2017 raames teada, milline võiks olla Maa elanike rõivastus aastal 2050. Noblessneris on avatud veel disainitänav.

„Noblessneri valukoda on vaatamisväärsus oma ajalooga, see näeb ju välja kui katedraal. Nüüd on hea võimalus hoone enne remonti minekut ära vaadata,“ märgib disainiöö festivali peakorraldaja Ilona Gurjanova. Disainiruumiks muutuvas Noblessneris toimuvad laupäeval ja pühapäeval kella 13–15 linnaretked. Retke juhib arhitektuuriajaloolane Robert Treufeldt, eelnevalt tuleks registreeruda aadressil [email protected].

Gurjanova sõnul tasub disainisõpradel kindlasti külastada arhitektuuri- ja disainigaleriis (Pärnu mnt 6) avatud Soome-Eesti tandemi Simo Heikkilä ja Toivo Raidmetsa näitust „Finest Furniture design“. Mõlemal mehel on sarnane disainifilosoofia – vorm peab lähtuma toote otstarbest ja seetõttu pole mehed oma töödele nimesilte alla pannud. Selline tööde eksponeerimine annab võimaluse vaatajal ära arvata, kumb on soomlasest, kumb eestlasest disaineri taies.

„Tahame festivaliga anda huvilistele ülevaate, mis toimub tänapäeva disainivaldkonnas. Disain on midagi sellist, mis meid kõiki puudutab. Meid ümbritseva keskkonna on ju paljuski loonud disainerid, aga tihtipeale inimesed ei teagi, kuidas disain sünnib,“ selgitab Gurjanova. Näiteks laupäeval kell 17 toovad disainerid põnevas formaadis huviliste ette uusi ideid. PechaKuchaNight on Tokyo arhitektidelt pärit spetsiifiline esitlusformaat, kus kuue minuti jooksul näidatakse 20 slaidi, seega on iga slaidi pikkuseks 20 sekundit. Nii ei tohiks sisu kuidagi laiali valguda. Esinejate hulgas on Josyane Franc, Gen Mandre, Margus Siilik, Erki Naumanis, Indrek Leht & Kurviz, Asko Künnap ja Reigo Kuivjõgi. Laupäeval kell 19 saab samas kuulata, kuidas disainerid ja arhitektid luuletavad.

Gurjanova sõnul on disain viimaste aastatega mitmekesistunud. Kui vanasti käidi disaininäitusel näiteks lampe vaatamas, siis tänapäeval peab iga eksponaadi kohta seletust lugema, sest tihtipeale on eseme omadused peidetud selle sisse.

Kui disainiteadlik eestlane on? Gurjaova sõnul on tööstusdisainiga Eestis probleeme, sest tööstusettevõtted ei taha meil toodete arendamiseks disainereid palgata. Plahvatuslikult on aga kasvanud disainerite endi loodud brändide arv. Disainerid on hakanud ise firmasid ja oma tootekollektsioone looma. Kui disainimaja alustas, oli selle juures 16 brändi, kuid praegu on neid üle 300. „„Inimesed on leidnud endale tegevusala, millest on saanud sissetulekuallikas. Seega on disainis justkui ühendatud kultuur ja väikeettevõtlus,“ arutleb disainiöö korraldaja.

-----------------------

Zome jurta Telliskivis

Reedel kella 19 ja laupäeval südaööni saab Telliskivi väljakul uudistada Zome jurtat.

Zome on tänapäeva jurta, koosnedes identsetest voogavatest siugudest, mis vibuna paindes moodustavad sünergia – atmosfäärilise ja spirituaalse ruumi. Jaanus Orgusaare loodud telgi konstrueerimise aluseks oleva võrgustiku 72 kuldlõikelist rombi määravad ära lambi vormi voolavuse ja plastilisuse. Selline struktuur põhineb kuldlõikel ning on seetõttu rahuldust pakkuv ja meeldiv.