Siuru 100. juubeliõhtuFoto: Siim Vahur
Inimesed
26. september 2017, 14:38

Siuru 100. aastapäeva puhul loodi värske loomingu toetusfond

Eesti Kirjanike Liidu algatusel ja kirjandusrühmituse Siuru 100. aastapäeva puhul loodi Tallinnas Siuru fond, mille kaudu hakatakse toetama värsket loomingut eesti kultuuris. Fondi aluseks on Rootsist Marie Underi ja Artur Adsoni mälestusfondist saadud annetus ning lavastuse „Siuru õhtu 100“ avaetenduse tulu.

Siuru 100. aastapäeva puhul esietendus Estonia talveaias lavastus, mis vaatas tagasi saja aasta tagusele Siuru piduõhtule Estonias. Kui algsel piduõhtul, 25. septembril 1917, läksid müüki siurulaste sõprade Konrad Mägi ja Ants Laikmaa maalid, siis seekord tulid etendusejärgselt oksjonile Johannes Võerahansu joonistus, mille annetas kunstniku lesk Erna Saar ning näitlejate Piret Kalda ja Liisa Saaremäeli maalid ning roosiistik „Väike Illimar“.

 Oksjoni kogutulu oli üle 1300 euro, loosiga koguti ligi 450 eurot. Tulu läheb Siuru fondi, kus on ees ootamas 5000 eurot, mis pärineb sõja eest Rootsi emigreerunud siurulaste Marie Underi ja Artur Adsoni mälestusfondist Stockholmis. Siuru fond hakkab toetama inimesi, kelle looming kannab Siuru vaimu. 

Kirjandusrühmitus Siuru loodi 1917. aasta kevadel. Sellesse kuulusid Marie Under, Artur Adson, Henrik Visnapuu, Friedebert Tuglas, Johannes Semper ja August Gailit.